Sport

Zeker 125 doden bij rellen na voetbalwedstrijd in Indonesië 

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Zeker 125 doden bij rellen na voetbalwedstrijd in Indonesië 

Er zijn ten minste 125 voetbalsupporters overleden tijdens rellen in het Kanjuruhan-stadion in de Indonesische stad Malang. Dat zegt de politie tegen lokale media. Er wordt verwacht dat het dodental verder zal oplopen.

Update 14:57

Eerder spraken autoriteiten van 174 doden, maar dat aantal is nu naar beneden bijgesteld. Sommige doden werden mogelijk dubbel geteld. In het ziekenhuis liggen nog zo'n 180 mensen.

Traangasgranaten

De rellen ontstonden na een voetbalwedstrijd tussen Arema FC en Persebaya Surabaya. Nadat Arema op eigen veld met 3-2 had verloren, stormden de supporters van de club woedend het veld op. De oproerpolitie probeerde de gevechten tegen te gaan door op het veld en de tribunes traangasgranaten af te vuren .

Honderden mensen naar ziekenhuis

Duizenden bezoekers zouden door het traangas last hebben gekregen van ademhalingsproblemen. Er werden ook mensen onder de voet gelopen toen er paniek uitbrak. Honderden voetbalsupporters zijn naar het ziekenhuis gebracht. 34 mensen overleden in het stadion, de rest onderweg naar of in het ziekenhuis. Onder de doden zijn ook twee agenten van de Nationale Politie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onderzoek

Volgens de minister van Veiligheid waren er te veel mensen toegelaten in het stadion. Er waren volgens hem 42.000 tickets verkocht, terwijl er maar 38.000 mensen in het stadion mogen. De Indonesische voetbalbond doet momenteel onderzoek naar de fatale rellen. Zuidoost-Azië-correspondent Mustafa Marghadi zegt tegen de NOS dat het onderzoek ook is gericht op het handelen van de politie. "Je mag in een stadion volgens de regels van de FIFA geen traangas gebruiken, juist om chaos, paniek en dit soort toestanden te voorkomen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voetbalgeweld

Voetbalgeweld is al lang een probleem in Indonesië. Er werd voor deze wedstrijd geadviseerd om alleen supporters van de thuisclub toe te laten vanwege de grote rivaliteit tussen de twee clubs. Het is onduidelijk waarom dit advies niet is opgevolgd. Minister Amali van Sport denkt na over strengere veiligheidsregels rond voetbalwedstrijden. Hij wil de mogelijkheid bestuderen om wedstrijden zonder publiek te laten spelen.

Ster advertentie
Ster advertentie