Sport

Brazilië walgt van gegooide banaan na doelpunt Richarlison in Parijs

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Brazilië walgt van gegooide banaan na doelpunt Richarlison in Parijs

In de vriendschappelijke wedstrijd tussen Brazilië en Tunesië is er een banaan gegooid in de richting van de Braziliaanse speler Richarlison nadat hij een doelpunt maakte. De Braziliaanse voetbalbond en de spelers van het nationale elftal hebben hun afkeer uitgesproken over het racistische incident in Parijs. Dat het duel in het teken stond van de strijd tegen racisme, maakte het incident extra pijnlijk.

Gegooide banaan

Richarlison, speler van het Engelse Tottenham Hotspur, maakte in de 19e minuut de 2-1 voor Brazilië. Tijdens het vieren van die treffer werden er voorwerpen naar de feestvierende spelers gegooid, waaronder een banaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Met eigen ogen gezien'

"Deze keer heb ik het met eigen ogen gezien. Dit choqueerde ons allemaal", schrijft Ednaldo Rodrigues, voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond, op Twitter. "Racisme moet strenger bestraft worden. De strijd tegen racisme gaat niet om één zaak. We hebben een fundamentele verandering nodig om dit soort misdaden uit te bannen."

Ook Richarlison reageerde op het incident, hoewel hij de banaan zelf niet had opgemerkt. "Ik denk dat God me niet toestond om het te zien, want ik weet niet wat ik in het heetst van de strijd had gedaan. Hopelijk wordt deze supporter geïdentificeerd en gestraft en is dit incident een les voor anderen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Duel in teken van strijd tegen racisme

Extra pijnlijk aan het incident is het feit dat het vriendschappelijke duel juist in het teken stond van de strijd tegen racisme. Voor de aftrap hadden de Braziliaanse spelers nog geposeerd achter een bord met daarop de tekst: 'Zonder onze zwarte spelers hadden wij geen ster op ons shirt staan.' De sterren op het shirt van de Braziliaanse nationale ploeg staan voor het aantal veroverde WK-titels. De actie was een gevolg van de racistische bejegening van een andere Braziliaanse speler, Vínicius Júnior, die slachtoffer was van racisme in Spanje.

Genoeg is Genoeg

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie