Up 2 Date

Studenten in Amsterdam demonstreren tegen online onderwijs

foto: ANP Foto
  1. Newschevron right
  2. Studenten in Amsterdam demonstreren tegen online onderwijs

Studenten demonstreren vandaag op het Museumplein in Amsterdam tegen online onderwijs. Door de coronacrisis wordt er bijna alleen online les gegeven en veel studenten zijn het hier niet mee eens. Ze zijn zelfs een hashtag gestart: #ikwilnaarschool. Joshua is mede-initiatiefnemer van de hashtag en hij vertelde in Start met Fernando waar hij met online onderwijs allemaal tegenaan loopt.

#Ikwilnaarschool: Studenten demonstreren voor meer fysiek onderwijs

Online les

Volgens studentenvakbond LSVb vindt door de coronamaatregelen 60 tot 80 procent van de lessen online plaats. In Joshua's geval zijn alle lessen online: "Ik zit dus hele dagen naar dat scherm te staren zonder dat ik echt contact met mensen kan maken, discussies kan voeren of diepgaande vragen kan stellen. Ik merk echt dat mijn motivatie en concentratie hierdoor erg achteruitgaan" ,aldus de masterstudent.

Ook hebben sommige studenten mentale problemen door online onderwijs. "Veel studenten zitten dagenlang opgesloten in hun kamer van tien vierkante meterom te kijken naar digitale colleges. Dat heeft een enorme impact op hun mentale welzijn", vertelde ASVA-voorzitter Maarten van Dorp eerder deze week tegen AT5.

Oplossing

Volgens Joshua kan het probleem redelijk simpel opgelost worden: "Als de overheid wat meer geld aan universiteiten en hogescholen geeft, kunnen zij grotere locaties huren waar gewoon les gegeven kan worden, maar wel op 1,5 meter afstand."

Sommige scholen gebruiken deze methode al volgens LSVb-voorzitter Lyle Muns: "De Radboud Universiteit geeft af en toe les in een theater en de Universiteit van Amsterdam liet studenten een tentamen maken in de RAI. Dit laat zien dat het mogelijk is."

Collegegeld

Terwijl de kwaliteit van de lessen volgens veel studenten minder wordt , blijft het collegegeld wél hetzelfde. Er zijn al diverse campagnes gestart door studenten om een deel van het collegegeld terug te krijgen, maar dat ziet Joshua niet zitten. "Ik ga liever wat meer naar school met hetzelfde collegegeld, dan dat ik collegegeld terugkrijg en online les blijf houden."

Demonstreren

De demonstratie vindt vandaag plaats en volgens de organisatoren wordt het een veilige demonstratie: "Samen met de gemeente hebben we afspraken gemaakt over de veiligheid. We houden 1,5 meter afstand en iedereen draagt een mondkapje", aldus Joshua. Hij roept ook studenten in Amsterdam op om samen te demonstreren op het Museumplein. Studenten buiten Amsterdam mogen door de maatregelen rondom corona niet komen, maar zij kunnen online wel hun steun betuigen via #ikwilnaarschool.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie