Up 2 Date

Ethiopië benoemt eerste vrouwelijke president en dat is zeldzaam in Afrika

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Ethiopië benoemt eerste vrouwelijke president en dat is zeldzaam in Afrika

Sahle-Work Zewde is uitgeroepen tot de eerste Ethiopische president. De 68-jarige Zewde is op dit moment het enige vrouwelijke staatshoofd in Afrika. Haar benoeming stelt volgens velen een standaard voor een gelijke toekomst voor man en vrouw.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gemengd Kabinet

De benoeming van de president is niet de enige belangrijke verandering in het land. De uitvoerende macht ligt in handen van premier Abiy Ahmed Ali. Zijn kabinet werd vorige week samengesteld en bestaat voor de helft uit vrouwen. Alleen Rwanda en de Seychellen hadden tot nu een kabinet dat voor de helft uit vrouwen bestaat.

Sahle-Work Zewde

Sahle-Work Zewde werkte eerder als ambassadeur in Senegal en Djibouti. Ze is sinds juli tevens vertegenwoordiger van de Verenigde Naties bij de Afrikaanse Unie. Het is nog niet bekend of ze die taak zal neerleggen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eerste vrouwelijke president

De eerste vrouwelijke president die in een Afrikaans land werd verkozen tot staatshoofd was Ellen Johnson Sirleaf. Zij was maar liefst twaalf jaar president van Liberia, maar werd eerder dit jaar opgevolgd door de Liberiaanse ex-voetballer George Weah.

Ster advertentie
Ster advertentie