Up 2 Date

Minderjarigen doen bijna nooit aangifte van seksuele uitbuiting

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Minderjarigen doen bijna nooit aangifte van seksuele uitbuiting

Minderjarigen doen bijna nooit aangifte na seksuele uitbuiting. Dat is de conclusie van het onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV) na een rondvraag bij verschillende politie-eenheden.

Aangiftes nihil

Bij seksuele uitbuiting gaat het om een vorm van mensenhandel waarbij iemand een ander dwingt om seksuele handelingen uit te voeren. In de gemeente Amsterdam werd daar in de afgelopen drie jaar slechts één aangifte van gedaan, terwijl er tientallen slachtoffers in beeld zijn. Ook in andere regio's wordt niet vaak aangifte gedaan. In heel Oost-Nederland werden het afgelopen jaar bijvoorbeeld twee aangiftes gedaan en in Rotterdam, Noord-Nederland en Limburg helemaal geen.

Onmacht

Slachtoffers voelen zich vaak niet veilig om aangifte te doen. Daarnaast kan het jaren duren voordat een zaak wordt afgehandeld, wat de aangiftebereidheid ook niet ten goede komt. "Het is een gevoel van onmacht, omdat je weet dat meerdere jongeren het slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting", zegt Jan de Jong, teamleider van de zedenpolitie in Amsterdam. "Maar zonder aangifte is het lastiger om een zaak tegen een verdachte te beginnen. Als we het verhaal van het slachtoffer niet hebben, wordt het in een rechtszaak heel moeilijk."

Ster advertentie
Ster advertentie