Up 2 Date

Amerikaanse staat Alabama verbiedt behandelingen voor transgender jongeren

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Amerikaanse staat Alabama verbiedt behandelingen voor transgender jongeren

De Amerikaanse staat Alabama gaat het behandelen van transgender jongeren onder de 19 jaar strafbaar stellen, zo meldt NPR. Artsen die hen toch behandelen riskeren een celstraf van tien jaar.

Geen geslachtsoperaties meer

In het Huis van Afgevaardigden van Alabama stemde een ruime meerderheid voor de zogenoemde Don't Say Gay-wet, die het behandelen van transgender jongeren verbiedt. Artsen mogen minderjarige transgenders bijvoorbeeld geen hormonen of puberteitsremmers voorschrijven. Ook mogen ze geen geslachtsoperaties meer uitvoeren bij hen. Daarnaast heeft het Huis van Afgevaardigden bepaald dat leerlingen van openbare scholen alleen nog maar gebruik mogen maken van toiletten en kleedkamers die bedoeld zijn voor het geslacht dat in hun geboorteaangifte staat. Volgens de Republikeinen in Alabama is het belangrijk om jongeren te beschermen en te voorkomen dat ze zich 'onherstelbaar beschadigen'.

De kans is groot dat gouverneur Ivey het wetsvoorstel zal ondertekenen. De conservatieve gouverneur verbood transgenders eerder al om mee te doen aan sporttoernooien op school. Ook ondertekende ze een wet die het adoptiebureaus toestaat om uit geloofsovertuigingen geen kinderen bij homo's te plaatsen.

Niet de enige conservatieve staat

Alabama is niet de enige conservatieve staat die de vrijheden van lhbtqia+-jongeren beperkt. Ook Arkansas nam vorig jaar een wet aan die behandelingen en operaties voor minderjarige transgenders verbiedt. De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, zette vorige week nog zijn handtekening onder een wet die scholen verbiedt om met kinderen te praten over seksuele oriëntatie. Verschillende burgerrechterbewegingen hebben de staat Florida voor de rechter gesleept vanwege de controversiële wet.

Ster advertentie
Ster advertentie