Up 2 Date

Nieuw-Zeeland krijgt meest inclusieve parlement ooit

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nieuw-Zeeland krijgt meest inclusieve parlement ooit

Jacinda Ardern won afgelopen weekend tijdens de verkiezingen 64 van de 120 zetels en het parlement van haar Labour-partij wordt het meest inclusieve ooit.

Meest inclusieve parlement ter wereld

Het nieuwe parlement bestaat voor meer dan de helft uit vrouwelijke kandidaten. Daarnaast komen er zestien Maori in het parlement, net als de eerste Afrikaanse kandidaat en een Sri Lankaanse kandidaat. Ook is zo'n tien procent van het parlement openlijk homoseksueel, biseksueel of transgender.

Quote

Het is een groot privilege om het eerste Afrikaanse parlementslid te zijn. En volgens mij de tweede moslim ooit in het Nieuw-Zeelandse parlement.

Ibrahim Omer (eerste Afrikaan in parlement)

Absolute meerderheid

Premier Jacinda Ardern won de verkiezingen afgelopen weekend met overmacht. Haar Labour Party haalde 49,1 procent van de stemmen binnen, terwijl de centrumrechtse National Party bleef hangen op 26,8 procent van de stemmen. Omgerekend in zetels betekent dat een absolute meerderheid in het parlement, wat in Nieuw-Zeeland voor het eerst in decennia weer een keer voorkomt. In haar overwinningsspeech benadrukte Ardern dat Labour de partij wil zijn voor álle Nieuw-Zeelanders.

Ster advertentie
Ster advertentie