Naar homepage
Up 2 Date

Alexei Navalny veroordeeld tot gevangenisstraf van 3,5 jaar

bron: ANP/EPA
  1. Newschevron right
  2. Alexei Navalny veroordeeld tot gevangenisstraf van 3,5 jaar

Oppositieleider Alexei Navalny is dinsdag door een rechtbank in Moskou veroordeeld tot 3,5 jaar cel. Ruim zes jaar geleden kreeg hij een voorwaardelijke straf omdat hij fraude zou hebben gepleegd. De rechters hebben nu bepaald dat die voorwaarden zijn geschonden en daarom toch die straf moet uitzitten.

Meldingsplicht

De rechtbank is van oordeel dat Navalny zich niet aan zijn meldingsplicht heeft gehouden. Die meldingsplicht was een voorwaarde die hij niet kon nakomen toen hij in Duitsland herstelde van zijn vergiftiging. Hij verdwijnt daarom 3,5 jaar achter de tralies, waarvan hij 32 maanden in een strafkolonie moet uitzitten.

Vergiftiging

Navalny kwam er samen met het onderzoeksplatform Bellingcat achter dat de Russische geheime dienst achter de moordpoging zat. Tijdens een telefoongesprek met een geheim agent hoorde Navalny dat het giftige middel novitsjok in zijn onderbroek was aangebracht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Protesten

Sinds de terugkomst van Navalny zijn er bijna constant protesten geweest. Duizenden mensen gingen de straat op om te laten weten dat ze het er niet mee eens zijn dat de oppositieleider is opgepakt. Dinsdag kwamen er opnieuw veel protesteerders naar de rechtbank toe. Er zijn toen meer dan 1400 personen opgepakt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Internationale druk

Onder andere de Verenigde Staten en de EU hebben Rusland opgeroepen om Navalny en de protesteerders onmiddellijk vrij te laten. Rusland heeft al te maken met veel internationale sancties. Landen als Duitsland zijn nu aan het kijken wat ze nog meer kunnen doen om de druk op de Russische overheid op te voeren.

Ster advertentie
Ster advertentie