Naar homepage
OMG

Navalny 'prankcallt' geheim agent die hem probeerde te vergiftigen

bron: ANP
  1. Newschevron right
  2. Navalny 'prankcallt' geheim agent die hem probeerde te vergiftigen

Aleksej Navalny is Ruslands oppositieleider en heeft door die rol op zich te nemen niet bepaald vrienden gemaakt. Zo werd er met gif geprobeerd om hem te vermoorden, een aanslag die hij op het nippertje overleefde. Om meer te weten te komen over zijn vergiftiging, deed hij zich voor als een medewerker van de Russische Nationale Veiligheidsraad 'Maxim Sergeevich' en belde een van zijn vergifitgers.

Bellingcat

Vorige week maakte het onderzoekscollectief Bellingcat bekend wie er op 20 augustus betrokken zou zijn bij de vergiftiging van Aleksej Navalny: de Russische geheime dienst FSB. Bellingcat claimde ook de identiteit van de leden van het team te hebben achtergehaald. Reden genoeg voor Navalny om het na te checken en één van zijn vergiftigers op te bellen.

Koedrjatsev

Navalny laat de Russische geheime dienst in zijn hemd staan met de actie. Hij belt Koedrjavtsev, lid van een team van gifexperts bij de FSB, op over de mislukte vergiftiging in augustus. Navalny doet zich voor als de persoonlijk assistent van Nikolaj Patroesjev, de voorzitter van Ruslands Veiligheidsraad en vertelt dat zijn leidinggevende meer duidelijkheid wil over een paar punten van de missie. Hij moet namelijk ''met spoed een rapport opstellen over de mislukte aanslag''. De geheim agent wil eerst niets los laten, maar begint uiteindelijk toch te praten. Het gesprek duurt maar liefst 45 minuten.

Onderbroek

Geheim agent Koadrjavtsev legt in het telefoongesprek aan Navalny uit hoe hij is vergiftigd. Het werd duidelijk dat het gif op zijn kleding was aangebracht, maar waar werd het meeste gif aangebracht? ''Het focuspunt was de binnenkant van zijn onderbroek'', vertelt de geheim agent. Te bizar voor woorden toch?

Check het hele telefoongesprek met Engelse ondertiteling hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie