Naar homepage
Up 2 Date

Honderden ontvoerde Nigeriaanse schooljongens weer vrijgelaten

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Honderden ontvoerde Nigeriaanse schooljongens weer vrijgelaten

De honderden schooljongens die vorig weekend ontvoerd werden in de Nigeriaanse staat Katsina zijn weer vrijgelaten. Zij werden vrijdagavond bij een aanval op hun kostschool meegenomen door een gewapende criminele bende. Volgens de gouverneur is het grootste deel van de scholieren nu weer terecht. Een onbekend aantal zou nog vermist zijn.

Gevlucht

Op de school zitten ruim 800 jongens. Veel van hen wisten bij de aanval te ontsnappen en de omringende bossen in te vluchten. Het leger en de politie werden vervolgens ingezet om de ontvoerde jongens terug te vinden. De 344 jongens die nu zijn bevrijd, worden onderzocht door een arts en vervolgens teruggebracht naar hun families.

Opgeëist door Boko Haram?

Terreurgroep Boko Haram heeft de ontvoering opgeëist. In een audioboodschap zei een man die zichzelf de leider noemt dat het een actie was tegen 'on-islamitisch westers onderwijs'. Lokale autoriteiten denken echter dat het gaat om een lokale bende die claimt verbonden te zijn met Boko Haram. Of er losgeld is betaald, is onduidelijk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vaker ontvoeringen

Boko Haram heeft al vaker schoolkinderen ontvoerd. Een van de beruchtste ontvoeringen was die in 2014, toen 176 schoolmeisjes werden ontvoerd. Meer dan zes jaar later zijn zij nog steeds niet allemaal teruggevonden. In Nigeria heerst dan ook al langere tijd woede en ontevredenheid over de onveiligheid in vooral het noorden van het land. Volgens Amnesty International zijn in de eerste zes maanden van 2020 ruim 1100 mensen om het leven gekomen door ontvoeringen van criminele bendes.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie