Naar homepage
Up 2 Date

Tienduizenden Russen de straat op voor de vrijlating van Navalny

bron: ANP
  1. Newschevron right
  2. Tienduizenden Russen de straat op voor de vrijlating van Navalny

In Russische steden demonstreren tienduizenden mensen voor de vrijlating van oppositieleider Aleksej Navalny. De politie beschouwt het als illegale bijeenkomsten en ruim duizend deelnemers zijn gearresteerd, waaronder Navalny's vrouw.

Moskou

Joelia, de echtgenote van Navalny, zegt op Instagram dat ze ook is opgepakt. Ze was aanwezig bij de demonstratie in Moskou. In de hoofdstad waren de meeste mensen op de been. Naar schatting verzamelden zich zo'n 40.000 actievoerders op het Poesjklein in het centrum van de stad. Inmiddels zijn alle demonstranten verwijderd van het plein. De demonstranten hebben zich verspreid door het centrum, dat grotendeels was afgezet vanwege de aangekondigde demonstratie. Er zijn naar schatting zo'n 300 mensen opgepakt in Moskou.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aanleiding

De aanleiding van de protesten is de arrestatie van Navalny nadat hij een week geleden was teruggekeerd naar Rusland. De rechter oordeelde dat Navalny minstens tot half februari vast blijft zitten en hij riskeert een celstraf van 3,5 jaar. Het Kremlin stelt dat de 44-jarige oppositieleider door westerse landen is gestuurd om tweedracht te zaaien.

Afgelopen zomer werd Navalny vergiftigd, wat hij op het nippertje overleefde. Vorige maand deed de oppositieleider zich voor als een medewerker van de Russische Nationale Veiligheidsraad om een bekentenis uit te lokken van een agent van de Russische geheime dienst. Dit lukte hem ook nog en inmiddels is Navalny dus teruggekeerd naar Rusland, wat leidde tot zijn arrestatie en de daaropvolgende woede bij een groot gedeelte van het Russische volk.

Ster advertentie
Ster advertentie