Naar homepage
Up 2 Date

Europees Parlement wil van telefoon uitzetten na werk een grondrecht maken

bron: ANP
  1. Newschevron right
  2. Europees Parlement wil van telefoon uitzetten na werk een grondrecht maken

Het Europees Parlement vindt dat onbereikbaar zijn voor je werk een grondrecht moet worden. Volgens het parlement is dit nu extra van belang, omdat er vanwege de coronacrisis veel meer mensen thuis werken en de grens tussen werk en privé daardoor nog verder vervaagt.

Altijd bereikbaar

Volgens het EP moet de Europese Commissie met een voorstel komen om dit grondrecht te realiseren. Het voorstel moet onder andere duidelijkheid verschaffen over de arbeidsomstandigheden van werknemers en daarbij ook de werk- en rusttijden. De EP-leden wijzen erop dat we door het toenemende gebruik van digitale middelen op het werk een cultuur hebben gecreëerd waarin we altijd bereikbaar zijn. Het thuiswerken tijdens de coronacrisis versterkt deze cultuur alleen maar, wat leidt tot meer angststoornissen, depressies, burn-outs en andere geestelijke of fysieke gezondheidsproblemen.

Quote

Dit is van groot belang voor onze mentale en fysieke gezondheid"

Woordvoerder Europees Parlement

Het recht om offline te gaan

Het grondrecht zou werknemers moeten beschermen om geen werkgerelateerde taken uit te voeren zoals bellen, mailen en andere vormen van digitale communicatie. Dit recht is ook van toepassing op vakanties en andere soorten verlof. "We kunnen de miljoenen Europese werknemers die uitgeput zijn van de druk om altijd ‘aan’ te staan en van de lange werkuren niet negeren", zegt een woordvoerder van het EP. "Het moment is daar om aan hun kant te gaan staan en ze te geven waar ze recht op hebben: het recht om offline te gaan. Dit is van groot belang voor onze mentale en fysieke gezondheid. We moeten nu de rechten van werknemers aanpassen aan de realiteit van het digitale tijdperk."

Ster advertentie
Ster advertentie