Up 2 Date

Suraj A. hoort twaalf jaar cel tegen zich eisen na doodrijden gezin: “Ben geen nare man”

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Suraj A. hoort twaalf jaar cel tegen zich eisen na doodrijden gezin: “Ben geen nare man”

Voor de nabestaanden van moeder Dende (35), vader Junior (36) en dochter Lala (7) zal de tweede kerstdag van 2022 voor altijd te boek staan als een gitzwarte dag. Het gezin werd volgens het Openbaar Ministerie op die dag doodgereden door verdachte Suraj A. De dertigjarige A. stond vandaag terecht in de rechtbank en hoorde het OM een straf van twaalf jaar tegen zich eisen.

Dodelijk incident

Het gezin was nietsvermoedend in Rotterdam aan het rijden op een weg van maximaal tachtig kilometer per uur. Kort daarna botste de toen 28-jarige Suraj A. frontaal op hen in op hoge snelheid. Dende, Junior en Lala overleefden de enorme klap niet. Uit het politierapport is gebleken dat A. beschonken achter het stuur zat. Daarnaast reed hij met een snelheid tussen de 134 en 170 kilometer per uur in op de auto van het gezin. Volgens het onderzoek zou hij negentig meter voor de botsing zelfs harder dan 170 kilometer per uur hebben gereden.

Reactie nabestaanden

Het was voor het eerst dat Suraj A. aanwezig was in de rechtbank. Hij was zelf ook gewond geraakt door het ongeluk en daarom kon hij de eerdere zittingen niet bijwonen. De nabestaanden van Dende, Junior en Lala waren massaal aanwezig in de rechtbank. De meesten droegen shirts met daarop de tekst: “Onder invloed rijden is geen ongeluk.

De zussen van Dende en Junior maakten tijdens de behandeling van de zaak gebruik van hun spreekrecht. Zo verklaarde Shanny, de zus van Junior: "Als ik mijn ogen sluit, zie ik weer mijn dode nichtje in het mortuarium van het ziekenhuis." Suraj A. heeft de zussen tijdens het spreken niet één keer aangekeken. Op de publieke tribune lopen de gemoederen hoog op. Een nabestaande werd, nadat de emoties hoog opliepen, door de rechter verzocht om de zaal te verlaten.

Suraj A. tijdens rechtszaak

Suraj A. liet in de rechtszaal meermaals blijken geen idee te hebben wat zich op die 26e van december 2022 allemaal afspeelde. Zo stelt hij niet te begrijpen hoe hij in deze situatie terecht is gekomen. A. vertelde de rechtbank dat hij graag zijn verantwoordelijkheid wil nemen, maar hij kon de rechter niet vertellen op welke manier. Ook verklaarde hij zichzelf niet te herkennen in het geschetste beeld over hem: "Ik herken mezelf echt niet het beeld dat ik een verschrikkelijke man ben die dit opzettelijk zou doen." Suraj A. gaf tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak te kennen zich “niet bezig te hebben gehouden met de rechtszaak”.

Ten tijde van het ongeluk vond de politie een lege fles alcohol in diens auto. Daarnaast roken de agenten een alcohollucht op het moment van aanhouding. Tijdens een alcoholtest bleek A. drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed te hebben. Suraj A. gaf geen duidelijk antwoord nadat hij in de rechtszaal bevraagd werd over zijn alcoholgebruik. Volgens zijn lezing had hij altijd flesjes frisdrank in zijn auto. Nu was dat “toevallig alcohol”.

Als het aan het OM ligt krijgt A. een celstraf van twaalf jaar en een rijontzegging van tien jaar.

Ster advertentie
Ster advertentie