Up 2 Date

Gevaarlijke storm Eta bereikt Cuba en Florida na ravage in Midden-Amerika

foto: Overstroomde straten in Honduras - AFP
  1. Newschevron right
  2. Gevaarlijke storm Eta bereikt Cuba en Florida na ravage in Midden-Amerika

In Midden-Amerika zijn al zeker tweehonderd mensen om het leven gekomen door tropische storm Eta. De storm veroorzaakte aardverschuivingen en overstromingen en bracht in onder andere Guatemala, Honduras en Nicaragua enorme schade aan. Momenteel is Eta aangekomen in Cuba en Florida, waar de noodtoestand is uitgeroepen.

Huizen onder de modder

Eta kwam vorige week dinsdag als orkaan aan in Nicaragua en ging later iets zwakker verder als tropische storm. Vooral Guatemala werd toen hard getroffen. Huizen liggen daar nu bedolven onder een metersdikke laag modder. Er zijn nog steeds mensen vermist, maar reddingswerkers moesten gisteren stoppen met zoeken vanwege een nieuwe aardverschuiving.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Evacueren

Er wordt verwacht dat de storm in Cuba zwakker wordt, maar vervolgens in Florida weer uitgroeit tot een orkaan. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) kan Eta windsnelheden van zo'n 150 kilometer per uur bereiken. Ook is er sprake van zware regenval, waardoor gevreesd wordt voor nieuwe overstromingen. Duizenden Cubanen worden geëvacueerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Record

Eta is een van de krachtigste orkanen sinds jaren in Midden-Amerika. Het is de 28e orkaan die dit jaar een naam kreeg. Daarmee is het record van 2005 verbroken, toen kregen 27 orkanen een naam. Er wordt gevreesd voor de enorme gevolgen van Eta op lange termijn. Veel Centraal-Amerikaanse landen hebben namelijk al jarenlang maatschappelijke en economische problemen en hebben daarnaast nog veel last van de gevolgen van de coronacrisis.

Ster advertentie
Ster advertentie