Up 2 Date

Turkse bosbrand bereikt elektriciteitscentrale, inwoners geëvacueerd via zee

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Turkse bosbrand bereikt elektriciteitscentrale, inwoners geëvacueerd via zee

Ondanks de grootschalige inzet van brandweerlieden heeft een bosbrand in de Turkse provincie Mugla een elektriciteitscentrale bereikt. De centrale is gisteravond ontruimd en inwoners van een nabijgelegen plaats zijn uit voorzorg via de Egeïsche zee geëvacueerd.

Inspanningen hielpen niet

Gisteren leek het er nog op dat brandweerlieden de branden rondom de elektriciteitscentrale onder controle kregen. Er werd namelijk vanuit de lucht zeewater gegooid op de branden en rondom de centrale werden geulen gegraven om het vuur op afstand te houden. Dat bleek helaas niet te helpen, aangezien het vuur zich onder andere via hoogspanningskabels door het gebied kon verspreiden. Het Turkse leger moest daarom ingezet worden om omwonenden te evacueren via de zee.

Ergste brand in Turkse geschiedenis

Toen de brand het gebouw bereikte zou de centrale nog aangesloten zijn geweest op het elektriciteitsnetwerk. Volgens de regionale autoriteiten zijn alle explosieve chemicaliën verwijderd en alle met waterstof gevulde tanks uit voorzorg leeggehaald en gevuld met water. President Erdogan liet in een televisie-interview weten dat de branden de ergste in de geschiedenis van het land zijn. Ook zei hij dat de inspanningen van de brandweerlieden niet hielpen vanwege de sterke wind die vlammen aanwakkerde.

Internationale hulp

De Turkse regering meldde gisteren ook dat de afgelopen tijd 174 branden zijn uitgebroken, waarvan de meeste inmiddels geblust zijn. Meer dan vijfduizend mensen worden ingezet om de branden te blussen. Ook krijgt Turkije internationale hulp bij het bestrijden van het vuur, Zo hebben Rusland, Spanje en Kroatië blusvliegtuigen gestuurd.

Ster advertentie
Ster advertentie