De Kindertelefoon maakt overuren in tijden van quarantaine door spanningen in gezinnen
- News
- De Kindertelefoon maakt overuren in tijden van quarantaine door spanningen in gezinnen
Organisatie de Kindertelefoon heeft het opvallend druk in deze tijden van quarantaine. Onder normale omstandigheden ontvangen zij per dag 1000 belletjes van kinderen in situaties waar zij hulp bij nodig hebben, nu zijn het er zo’n 1500 per dag. Dit komt omdat kinderen en ouders de hele dag op elkaars lip zitten of juist omdat kinderen alleen thuis zijn doordat hun ouders een vitaal beroep uitoefenen. Dat blijkt uit een artikel van de Volkskrant.
Serieuze onderwerpen
Margriet Oostveen keek een dag mee bij de Kindertelefoon en concludeerde dat veel van de belletjes over serieuze onderwerpen gaan zoals mishandeling, misbruik en angst. Door de corona-maatregelen van de overheid en ministeries zitten veel gezinnen thuis. Voor sommigen is dit goed te doen, maar er zijn ook veel huishoudens waarin dit moeilijke situaties oplevert.
“Je hoort echt wel dat kinderen meer geslagen of misbruikt worden, nu hun ouders de hele dag gestrest thuis zitten”, zegt een vrijwilliger bij de Kindertelefoon.
Vitale beroepen
Niet alleen kinderen van ouders die veel thuis zijn, bellen de hulplijn. Ook kinderen van ouders met vitale beroepen bellen de hulpinstantie, omdat ze bang zijn. Sommigen vinden het eng om alleen thuis te zijn, anderen zijn bezorgd over hun ouders. Ook bellen kinderen die niet goed worden behandeld door de oppas. De kinderen die bellen willen het niet aan hun ouders vertellen, omdat ze die niet willen storen tijdens werk.
Veilige haven
Iva Bicanic, hoofd van het Landelijk Psychotraumacentrum in het UMC Utrecht vertelt aan het NRC dat school voor veel kinderen normaal gesproken een veilige haven is. “Veel kinderen uit mijn spreekkamer balen normaal gesproken al enorm als het vrijdag is. Dan gaan ze weer een weekend tegemoet vol onvoorspelbaarheid en dreiging”, vertelt Bicanic. Maar nu de kinderen helemaal geen school hebben, hebben zij dus een hele week vol met die onvoorspelbaarheid en dreiging. “School is voor hen niet alleen een plek om te leren, maar ook een rustgevende plek waar de ellende van thuis even niet bestaat.”
Lees ook
Entertainment
8 celebs die miljoenen doneerden om de coronacrisis te bestrijdenFunX
Dit is wat jullie als eerste gaan doen na deze coronaperiodeFunX
Farach (26) werkt bij Kindertelefoon om jongeren te helpen met hun problemenUp 2 Date
Mazen al-Hamada dood gevonden na val Syrische regime: "Nederland liet hem in de steek"