Up 2 Date

Rijlesfraude: nep-instructeurs opgepakt en lookalikes ingezet bij examens

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Rijlesfraude: nep-instructeurs opgepakt en lookalikes ingezet bij examens

De Amsterdamse politie heeft vier mensen aangehouden in een grootschalig onderzoek naar fraude met rijlessen en rijbewijzen. Zo waren een aantal instructeurs niet bevoegd om rijles te geven. Ook blijken er theorie- en praktijkexamens afgelegd te zijn door lookalikes van echte kandidaten.

Drie mannen (53, 43 en 37 jaar oud) en een 32-jarige vrouw worden verdacht van identiteitsfraude, oplichting, valsheid in geschrifte en het onbevoegd uitoefenen van een beroep.

Behalve de vier aanhoudingen, legde de politie ook beslag op vier lesauto's, contant geld en diverse vervalste ID-bewijzen. De verdachten zitten op dit moment niet meer vast, maar blijven wel verdachte. Ook sluit de politie niet uit dat er nog meer mensen worden aangehouden.

Lookalikes

Al sinds januari 2020 is er een onderzoek bezig. In een zeer korte periode werden in Amsterdam Zuidoost verschillende mensen opgepakt die rijles gaven met een vervalste bevoegdheidspas. Daarnaast kreeg het Centraal Bureau voor Rijvaardigheid (CBR) in de afgelopen tijd vaak te maken met lookalikes die met een vervalst ID-bewijs examens aflegden voor de echte kandidaat.

Georganiseerd verband

Door het onderzoek werd het de politie en het CBR duidelijk dat er mogelijk in georganiseerd verband door een vaste groep personen op grote schaal fraude werd gepleegd rondom het behalen van rijbewijzen en het rijles geven.

Rijbewijs wel geldig als...

Volgens het CBR hebben leerlingen die les hebben gehad van een onbevoegde instructeur wél een geldig rijbewijs als zij het theorie- en praktijkexamen succesvol hebben afgelegd. Wat betreft leerlingen die een lookalike hebben ingezet, zal het CBR stappen nemen om het rijbewijs in te trekken.

Ster advertentie
Ster advertentie