Up 2 Date

Voormalig Hoofdpiet: "Snap niet dat ik niet eerder inzag dat het kwetsend was"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Voormalig Hoofdpiet: "Snap niet dat ik niet eerder inzag dat het kwetsend was"

Erik van Muiswinkel, die in Het Sinterklaasjournaal lange tijd de rol van Hoofdpiet op zich nam, snapt niet dat hij niet eerder inzag dat Zwarte Piet voor veel mensen kwetsend is. "Ik ben er nog steeds niet uit waarom ik daar niet achter ben gekomen toen ik 35, 40 jaar was", zegt de 61-jarige acteur in de podcast De Geboden van Slagter en Dresselhuys.

Niet serieus genomen

Volgens Erik werden mensen van kleur die zich uitspraken over Zwarte Piet lange tijd niet serieus genomen of uitgelachen. De cabaretier heeft spijt van zijn rol in het in stand houden van Zwarte Piet. "Wij waren er oprecht van overtuigd dat het niets met mensen van kleur te maken had", zegt hij.

Programma verlaten

Pas in 2016 viel het kwartje bij Erik en zijn collega Jochem Myjer, waarop ze gezamenlijk besloten Het Sinterklaasjournaal te verlaten. De voormalig Hoofdpiet zegt dat hij een aantal jaar daarvoor al begon na te denken over zijn rol. "Dat was een jaar of tien geleden, toen de eerste protesten ontstonden". Hij besloot het programma te verlaten "omdat de veranderingen te langzaam gingen".

Begrip

Volgens Erik nemen weinig mensen het hem persoonlijk kwalijk dat hij lange tijd de rol van Hoofdpiet vertolkte. "Ik heb in zalen vol met mensen van kleur gezeten die het heel goed snapten waar het allemaal vandaan kwam en het heel jammer vonden dat het zo lang geduurd heeft. Ze zijn heel blij dat we nu vrijwel collectief met een heel land, op een paar mensen die hun hakken in het zand zetten na, dat zomaar in tien jaar hebben weten om te draaien. Dat is eigenlijk best knap."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie