Up 2 Date

Ook bibliotheken halen alle boeken met Zwarte Piet van de plank

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ook bibliotheken halen alle boeken met Zwarte Piet van de plank

Nadat bedrijven als Google, Pathé en Amazon Zwarte Piet al in de ban deden, doen nu ook alle bibliotheken in Nederland dat. Alle boeken waarin Zwarte Piet voorkomt, worden van de plank verwijderd. Volgens de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) zijn de boeken niet meer van deze tijd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verantwoordelijkheid

"Het is goed dat bibliotheken hun verantwoordelijkheid nemen", zegt Anton Kok, directeur Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB), tegen het AD. "Overal groeit het besef dat Zwarte Piet een stereotiep beeld geeft van een bepaald deel van de bevolking en de bibliotheken bewegen daarin mee."

Het is volgens Anton Kok niet heel bijzonder dat er boeken uit de bibliotheek worden verwijderd. De afgelopen jaren zijn er wel vaker boeken van de planken gehaald die niet meer acceptabel waren in de maatschappij.

Boeken

Tineke van Ham van Rijnbrink, van adviesorganisatie voor bibliotheken in Gelderland en Overijssel, noemt 2020 in het AD een omslagpunt. Ze ziet een veranderende vraag naar boeken: "Ouders en scholen willen boeken zonder Zwarte Piet.’’

De boeken met Zwarte Pieten belanden niet zomaar in de prullenbak. Een gedeelte wordt tegen een klein bedrag verkocht en één exemplaar gaat naar de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag om zo "de geschiedenis te bewaken".

Ster advertentie
Ster advertentie