Naar homepage
Up 2 Date

Zwarte Piet-nieuwsfoto mag op Facebook en Instagram alleen met vermelding

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Zwarte Piet-nieuwsfoto mag op Facebook en Instagram alleen met vermelding

Journalisten en nieuwsmedia mogen op Facebook en Instagram alleen een foto van Zwarte Piet gebruiken als er ook een vermelding wordt gedaan van de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet. Dat blijkt uit de richtlijnen voor uitgevers.

Expliciete vermelding

De nieuwe richtlijn betekent bijvoorbeeld dat nieuwsmedia geen foto- of videoverslag van een sinterklaasintocht mogen plaatsen, zonder expliciet duidelijk te maken dat Zwarte Piet onder vuur ligt. Dit houdt in dat als er een foto van Zwarte Piet wordt gebruikt voor een artikel over een intocht, het wel is toegestaan om met tekst: 'De stad Groningen heeft ervoor gekozen om vast te houden aan Zwarte Piet, ondanks maatschappelijke kritiek'. De nieuwsfoto is echter niet toegestaan met de tekst: 'Sinterklaas is gearriveerd in Groningen. Het feest kan beginnen!'

Blackface al eerder verboden

In augustus kondigde Facebook (en dus ook Instragram) al aan dat beelden van blackface, waaronder Zwarte Piet, verboden zijn. Velen nieuwsplatforms zoals NU.nl, NOS, RTL Nieuws, NRC en de Volkskrant gingen ervan uit dat Zwarte Piet bij nieuwsberichten, verslaggeving en andere journalistieke producties wel zijn toegestaan. Dat beeld is volgens Facebook 'incompleet'. Blackface is simpelweg verboden op Facebook en Instagram, met de uitzondering dat je een discussie wil starten. Dat geldt dus ook voor nieuwsmedia.

Ster advertentie
Ster advertentie