logo
Up 2 Date

Verbod op maaltijden bezorgen onder de 16 jaar

bron: Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com
  1. Newschevron right
  2. Verbod op maaltijden bezorgen onder de 16 jaar

Jongeren onder de 16 jaar mogen vanaf 1 juli geen maaltijden meer mogen bezorgen. Dat schrijft staatssecretaris Van Ark in een brief aan de Tweede Kamer. De veiligheidsrisico's zouden te groot zijn. Zo werken de bezorgers onder een hoge tijdsdruk en maken deel uit van het drukke verkeer en dat leidt tot onveilige verkeersomstandigheden. Het verbod wordt vastgelegd in de wet over kinderarbeid.

E-bike

Voorheen werkten vooral jongeren tussen de 16 en 18 jaar als maaltijdbezorger met een scooter. Door de komst van de e-bike is het aantal bezorgers onder de 16 jaar de laatste tijd gestegen.

Ongelukken neemt toe

De Inspectie SZW en de Tweede Kamer deden eerder een oproep om maaltijdbezorging door jongeren onder de zestien jaar te verbieden, omdat ze op tijden werken waarop ze officieel geen arbeid mogen verrichten. Daarnaast noemen ze het gevaarlijk werk vanwege het risico op berovingen, omdat de bezorgers met contant geld rondrijden. Ook is gebleken dat het aantal ongelukken met maaltijdbezorgers toeneemt. Daarom is het per 1 juli verboden voor deze jongeren om "op zelfstandige en commerciële basis maaltijden te bezorgen met deelname aan het verkeer."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie