FunX

Hassan (22) kookt gratis maaltijden voor gezinnen die het moeilijk hebben

foto: Hassan Knobbout
  1. Newschevron right
  2. Hassan (22) kookt gratis maaltijden voor gezinnen die het moeilijk hebben

De 22-jarige Hassan zet zich tijdens de ramadan extra in om good vibes te verspreiden. Als hobbykok vond Hassan dat hij meer moest doen met zijn kooktalent, dus plaatste hij een oproepje op social media om maaltijden aan te bieden voor gezinnen die het niet zo breed hebben. Hij vertelde meer over dit mooie initiatief in Start met Fernando.

Op zijn vijfde kwam Hassan vanuit Marokko in een Nederlands pleeggezin terecht. Hij werd christelijk opgevoed, maar ging op een gegeven moment op zoek naar zijn identiteit. Zo'n vier jaar geleden kwam Hassan erachter dat hij zich prettiger voelde bij een ander geloof, waardoor hij ervoor koos om de islam te volgen. "Daar ben ik ontzettend trots op. [...] Ik heb veel research gedaan en heb die keuze niet zomaar gemaakt."

Kooktalent gebruiken

Deze maand doet Hassan ook mee aan de ramadan. Een maand van bezinning, liefdadigheid en saamhorigheid. Tegelijkertijd hebben veel mensen het moeilijk door de coronacrisis, waardoor Hassan een goede daad wilde verrichten voor zijn medemens. Hij besefte dat hij niet veel meer deed met het koksdiploma dat hij een paar jaar geleden behaalde en besloot daar verandering in te brengen.

"Ik dacht van: waarom kan ik in deze vervelende tijd niet mijn talenten inzetten om mensen te helpen die in een lastige situatie zitten?"

Steuntje in de rug

Hassan besloot meteen aan de slag te gaan en plaatste een post op social media om zijn initiatief onder de aandacht te brengen. Op die manier vond hij gezinnen die wel wat hulp konden gebruiken. "Ik heb ook gezegd dat het niet per se moslims hoeven te zijn. Of ze nu groen, paars, geel, zwart of wit zijn: het maakt allemaal niet uit. Als die mensen maar een steuntje in de rug kunnen gebruiken."

Dankbaarheid

Vorige week vrijdag is Hassan met het koken van maaltijden begonnen. Dat was een bijzondere ervaring die hem extra is bijgebleven. "Er was een vrouw, een moslima, die in het Arabisch zei: 'Ik ga voor jou bidden en moge Allah je belonen.' Ik vond het wel heel erg mooi dat mensen zo ontzettend dankbaar zijn en dat ze mij in hun gebed opnemen. Dat raakte mij wel even."

Hassan verklapte ook nog even wat voor lekkers er op het menu van deze week staat. Spoiler: je gaat watertanden. "Vrijdag krijgen ze Turkse linzensoep, een tonijnsalade met pasta en wraps met kip. Ik ga ze echt verwennen!"

Ster advertentie
Ster advertentie