Up 2 Date

Gevaarlijke situaties aan Nederlandse kust: vier zwemmers verdronken

foto: De reddingsbrigade in actie op het strand in Scheveningen
  1. Newschevron right
  2. Gevaarlijke situaties aan Nederlandse kust: vier zwemmers verdronken

Het weer was gisteren perfect voor een dagje strand, maar een verkoelende duik nemen was door de gevaarlijke stroming een slecht idee. Langs de hele Nederlandse kust werd daarom in de loop van de dag de rode vlag gehesen, wat betekent dat je het water niet in mag. Ook werden er NL-alerts gestuurd met waarschuwingen voor de verraderlijke stroming. Die werd vier mensen fataal: zij kwamen gisteren om het leven nadat ze in het water in de problemen raakten.

Tientallen mensen uit het water gehaald

In Den Haag overleden gisterenmiddag twee mannen in het water en later op de dag kwamen er twee zwemmers bij Zandvoort en Wijk aan Zee om het leven. Verder was de reddingsbrigade de hele dag en avond druk bezig met tientallen mensen uit zee halen, ook nadat de rode vlag al was gehesen. Volgens hulpverleners ging het hierbij ook om mensen die te veel gedronken hadden en niet naar de waarschuwingen luisterden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Grote drukte

Het was gisteren erg druk op de Nederlandse stranden. Vooral in Den Haag ging het werk van de hulpdiensten daardoor vaak erg moeizaam. Zij konden maar moeilijk door de grote mensenmassa heenkomen. "Hulpverleners kunnen amper nog met voertuigen over het strand rijden", aldus een woordvoerder tegen de NOS.

Recordaantal reddeingsacties

Het feit dat de rode vlag op alle stranden werd gehesen, is een uitzonderlijke situatie. Volgens de reddingsbrigade komt dat niet vaak voor. De kans is groot dat gisteren ook het dagrecord van 461 hulpverleningsacties is verbroken. Om 23.30 uur waren er 37 levensreddende acties gedaan, waarvan er dus 4 slecht afliepen. Verder raakten ook veel kinderen hun ouders kwijt. "Dit komt eigenlijk nooit voor, de lifeguards zijn aan het einde van hun latijn".

Ster advertentie
Ster advertentie