Up 2 Date

Jongen loopt ernstige verwondingen op door TikTok-challenge met vuurwerk

foto: ANP/ ter illustratie
  1. Newschevron right
  2. Jongen loopt ernstige verwondingen op door TikTok-challenge met vuurwerk

Bij het uitvoeren van een TikTok-challenge met vuurwerk is een minderjarige jongen uit Ede ernstig gewond geraakt. De jongen liep derdegraads brandwonden op door op het stuk kleine siervuurwerk te gaan staan en er vervolgens op te stampen, meldt de politie op Facebook.

Challenge

Op TikTok duiken er de laatste weken steeds vaker filmpjes op van gevaarlijke situaties met vuurwerk. Er gaat momenteel een challenge rond waarbij het de bedoeling is dat jongeren op sterretjes of grondbloemen gaan staan nadat deze zijn aangestoken. Vervolgens worden de jongeren uitgedaagd om op het vuurwerk te stampen. De minderjarige jongen uit Ede probeerde het ook, maar bij hem ging het mis: het vuurwerk bleef vastzitten onder zijn zool. Vervolgens ontbrandde het explosieve spul onder zijn schoen, waardoor de jongen derdegraads brandwonden opliep.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stijgend aantal slachtoffers

Het aantal vuurwerkslachtoffers in Nederland stijgt de afgelopen jaren flink. In het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk zien de artsen voornamelijk jongens tussen de tien en zeventien jaar binnenkomen, variërend met een lichte brandplek tot aan ernstige verwondingen. In sommige gevallen is zelfs een operatie nodig voor een goed herstel. "Als er in dit tempo slachtoffers blijven komen, kunnen we spreken van een serieus probleem", vertelt kinder- en brandwondenchirurg Annebeth de Vries aan Zaanstadnieuws.nl.

Brandwondenartsen vanuit het hele land pleiten voor een algeheel vuurwerkverbod, door middel van de campagne 'Geen kinderspel'. Hierin willen ze zowel de ouders als de kinderen bewust maken van de gevaren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vuurwerkverbod

Eerder dit jaar werd er in de Kamer een motie voor een algeheel verbod van vuurwerk ingediend, maar door een gebrek aan stemmen kon deze geen doorgang krijgen. Toch hebben twaalf gemeenten in Nederland besloten om het verbod in te voeren. Steden als Amsterdam, Rotterdam en Haarlem hopen hiermee de milieuvervuiling, materiële schade, overlast en het letsel van vuurwerk tegen te gaan. Door dit verbod is alleen het afsteken van klein siervuurwerk als cakeboxen en sterretjes nog toegestaan.

Om in de toekomst vuurwerkslachtoffers te voorkomen, zijn steeds meer burgers een voorstander van een algeheel vuurwerkverbod. Zij zien liever een jaarlijkse vuurwerkshow vanuit de gemeente, dan dat mensen zelf vuurwerk afsteken. Toch zijn er ook nog steeds veel mensen in Nederland voorstander van het zelf afsteken van vuurwerk, waardoor het tot op heden een punt van discussie blijft.

Ster advertentie
Ster advertentie