Up 2 Date

Amerikaan claimt dag voor executie bewijs te hebben van onschuld

foto: Tennessee Department of Corrections/Alamy
  1. Newschevron right
  2. Amerikaan claimt dag voor executie bewijs te hebben van onschuld

Oscar Smith (72) wordt morgen in Tennessee geëxecuteerd, maar niet als het aan zijn advocaten ligt. Zij claimen namelijk cruciaal bewijs in handen te hebben dat zijn onschuld zou kunnen bewijzen. Dat meldt Channel 5.

Nieuw dna gevonden

Smith werd in 1990 veroordeeld tot de doodstraf voor de moord op zijn toenmalige vrouw en twee zonen. Twee dagen voor zijn executie dienden de advocaten van Smith een verzoek in om de executie uit te stellen. Op het vuurwapen dat is gebruikt voor de moorden is namelijk dna gevonden van een ongeïdentificeerd persoon.

"Meneer Smith heeft meer dan 30 jaar volgehouden onschuldig te zijn", zegt Amy Harwell, een van zijn advocaten. "Nieuw baanbrekend dna-bewijsmateriaal, dat Mr. Smith uitsluit als de bijdrager van dna-bewijs op het moordwapen in deze zaak, bewijst zijn bewering."

Verzoek geweigerd

Procureur-generaal Herbert Slatery vroeg de rechter om het uitstellen van de executie te weigeren. "Eiser wachtte tot de late avond van 18 april 2022, slechts drie dagen voor zijn executie datum, om een motie in te dienen voor een tijdelijk dwangbevel. Het last-minute karakter van deze motie in combinatie met het belang van de staat bij de tijdige uitvoering van zijn vonnis wegen zwaar tegen het toekennen van een uitstel van executie."

Bill Lee, de gouverneur van Tennessee, heeft inmiddels laten weten niet van plan te zijn de executie te stoppen. "Na een grondige overweging van het verzoek en een uitgebreid onderzoek van de zaak, blijft het vonnis van de staat Tennessee staan en zal ik niet tussenbeide komen."

Andere bewijzen

Voor de gouverneur zullen de andere bewijzen in de zaak te zwaar hebben gewogen. Smith, die 40 jaar oud was ten tijde van de moord, zou zijn vrouw namelijk 12 keer met de dood hebben bedreigd. Daarnaast zou er een bebloede handafdruk op een bedlaken zijn aangetroffen. Smith miste twee vingers vanwege een ongeluk en ook de handafdruk op het bedlaken miste twee vingers.

Ster advertentie
Ster advertentie