Up 2 Date

Google en Snapchat zetten fotofilters uit vanwege impact op zelfbeeld

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Google en Snapchat zetten fotofilters uit vanwege impact op zelfbeeld

Google en Snapchat hebben besloten om zogenoemde schoonheidsfilters voor foto's en video's uit te zetten. Deze zouden namelijk een negatieve invloed hebben op het zelfbeeld.

kleine oneffenheden

Google meldde donderdag in een blogbericht dat de wijziging binnenkort wordt doorgevoerd via een software-update. Het gaat om een standaardfunctie in de camera van Google-telefoons, waarmee onder andere kleine oneffenheden van de huid worden weggehaald. Het is echter nog wel mogelijk om de filters te gebruiken, alleen zijn ze dus standaard uitgeschakeld. Snapchat zegt achter dit beleid van Google te staan en had deze standaardfunctie zelf al een tijdje uit de Snapchat-app verwijderd.

Terminologie

De bedrijven willen ook de terminologie veranderen, zodat de filters niet meer direct met schoonheid worden geassocieerd. Daarom zal het bij Google voortaan gaan om een 'retoucheerfunctie'. Op deze manier wil Google rekening houden met de mentale gesteldheid van gebruikers. Volgens het bedrijf blijkt uit meerdere onderzoeken dat een standaard ingeschakeld schoonheidsfilter een negatieve impact op het zelfbeeld van gebruikers heeft. Als er op camera's standaard een schoonheidsfilter zit, kunnen gebruikers namelijk niet aan dit beeld voldoen als ze in de spiegel kijken.

Ster advertentie
Ster advertentie