Up 2 Date

In deze steden geldt nu het hoogste corona-risiconiveau

foto: Elisabeth Aardema / Shutterstock.com
  1. Newschevron right
  2. In deze steden geldt nu het hoogste corona-risiconiveau

Door het stijgende aantal coronabesmettingen geldt in zeven regio’s het hoogste risiconiveau. Dat betekent volgens het coronadashboard van de overheid dat een harde aanpak nodig is om verdere escalatie te voorkomen.

Utrecht, Hollands Midden, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Holland Zuid hebben sinds zaterdag het risiconiveau 'ernstig' gekregen. Deze status gold al eerder voor Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden.

Extra maatregelen

In de regio’s IJsselland, Limburg-Noord, Zuid-Limburg en Zeeland is het risico van 'waakzaam' op 'zorgelijk' gezet. Minister de Jonge laat aan NOS weten dat Nederland zich schrap kan zetten voor extra coronamaatregelen, omdat het aantal besmettingen in een rap tempo blijft oplopen. "Dit is precies de trend die we niet willen zien", vertelt De Jonge.

Positieve testen

Er is sprake van de kwalificatie ‘ernstig' als er in een week meer dan 150 op de 100.000 inwoners van een regio positief zijn getest of als meer dan 10 procent van de afgenomen testen positief is. Als een regio van 'waakzaam' naar 'zorgelijk' gaat, betekent het dat er in een week meer dan 50 positieve testuitslagen per 100.000 inwoners zijn.

Risiconiveaus coronadashboard

Benieuwd wat de risiconiveaus van het coronadashboard precies betekenen? We zetten het voor je op een rijtje. 'Waakzaam' houdt in dat de situatie beheersbaar is en het nieuwe aantal besmettingen laag. Kwetsbare groepen dienen alert te zijn en de maatregelen worden voldoende nageleefd. Ook is er voldoende zorgcapaciteit.

Risico zorgelijk

Als een regio naar 'zorgelijk' gaat, ontwikkelt de situatie zich negatief. Het aantal besmettingen neemt toe en er zijn extra maatregelen nodig om kwetsbare groepen te beschermen. De druk op de zorgcapaciteit neemt toe en de maatregelen worden onvoldoende nageleefd.

Kwalificatie ernstig

Bij de kwalificatie 'ernstig' is hard ingrijpen noodzakelijk om verdere escalatie te voorkomen. Het aantal besmettingen neemt dan in een rap tempo toe en de zorgcapaciteit is onvoldoende. De maatregelen worden onvoldoende nageleefd.

Het kabinet maakt dinsdag 13 oktober om 19.00 uur bekend of er extra maatregelen worden ingevoerd.

Ster advertentie
Ster advertentie