Up 2 Date

Nederland moet Afghanen schadevergoeding betalen na onrechtmatig bombardement

foto: Inwoners van Chora kijken naar een Nederlandse militair | AFP
  1. Newschevron right
  2. Nederland moet Afghanen schadevergoeding betalen na onrechtmatig bombardement

Nederlandse militairen hebben in 2007 onrechtmatig een Afghaans wooncomplex gebombardeerd, waarbij burgerdoden zijn gevallen. De Nederlandse Staat moet nu de schade vergoeden van de slachtoffers en nabestaanden. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag geoordeeld.

Taliban

Het bombardement vond plaats tijdens de slag om het Afghaanse dorp Chora. Daarbij kwamen tussen de vijftig en tachtig burgers om het leven. Het was bekend dat er burgers woonden in het ommuurde wooncomplex (quala), maar volgens de Staat was het bombarderen in juni 2007 niet onrechtmatig, omdat de taliban deze quala zou hebben gebruikt voor militaire doeleinden.

'Niet voldoende duidelijk gemaakt'

De rechtbank ziet dat anders en oordeelt dat de Staat niet voldoende duidelijk heeft gemaakt op basis waarvan geconcludeerd is dat de quala door de Taliban werd gebruikt. "Uit de rapporten die de Staat heeft overgelegd, met daarin logboeken over de uren vlak voor het bombardement, kan die conclusie niet worden getrokken", aldus de rechtbank, die concludeert dat het bombardement in strijd was met het internationaal humanitair oorlogsrecht.

Hoogte vergoeding nog te bepalen

De zaak werd door verschillende slachtoffers en nabestaanden aangespannen, die om een schadevergoeding van Defensie vroegen. Die vergoeding is nu dus toegewezen door de rechtbank. De hoogte daarvan moet in een nieuwe procedure duidelijk worden.

Ster advertentie
Ster advertentie