Up 2 Date

Documentaire laat de dromen van tienerjongens in Afghanistan zien

  1. Newschevron right
  2. Documentaire laat de dromen van tienerjongens in Afghanistan zien

Fictie en documentaire lopen door elkaar heen in 'The Land of The Enlightened'. De film volgt een jeugdbende bestaande uit jonge tieners uit het hooggebergte van Pamir in Afghanistan. De Belgische fotograaf en filmmaker Pieter-Jan de Pue legde de fantasieën en dromen van deze verweesde oorlogskinderen vast. En hij ging op zoek naar de schoonheid van Afghanistan en de vindingrijkheid en veerkracht van de Afghaanse kinderen. De documentaire is vanavond te zien op NPO 2.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

roversbende

Pieter-Jan de Pue volgde 7 jaar lang verschillende tienerjongens die hun eigen plan trekken in Afghanistan. Hij reisde daarvoor naar de mijnen, papavervelden en smokkelroutes. Eén van de hoofdrolspelers is de 14-jarige Gholam Nasir. Hij is opgegroeid tot leider van een jeugdbende die de controle over de smokkelroutes van het Pamirgebergte heeft.

Amerikaanse leger

Geen karavaan passeert de bende zonder een deel van hun handelswaar af te staan. De veroveringen bestaan voornamelijk uit de kostbare, azuurblauwe steen lapis lazuli en ruwe opium. Ondertussen dromen ze van de dag waarop het Amerikaanse leger compleet uit hun land zijn vertrokken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto: Pieter-Jan de Pue

Ster advertentie
Ster advertentie