Up 2 Date

Nieuw onderzoek naar gevolgen e-sigaretten: Vapen laat je ballen krimpen

foto: Pexels
  1. Newschevron right
  2. Nieuw onderzoek naar gevolgen e-sigaretten: Vapen laat je ballen krimpen

Vapen leek een tijdje de ideale manier om van je tabaksverslaving af te komen. De e-sigaretten zijn er in alle kleuren van de regenboog en de zoetste smaken. Bovendien zouden ze vele malen minder schadelijk zijn dan normale sigaretten. Ondertussen wijzen steeds meer onderzoeken uit dat de apparaatjes helemaal niet zo onschuldig zijn als ze eruit zien en ruiken. Nieuw wetenschappelijk onderzoek trekt zelfs de conclusie dat het bij mannen kan zorgen voor minder vruchtbaarheid.

Vapen slecht voor vruchtbaarheid

Aan een universiteit in Turkije deden vier wetenschappers onderzoek naar de effecten van vapen op de mannelijke geslachts- en voortplantingsorganen. Ze stelden een groep mannelijke ratten bloot aan normale sigarettenrook, een andere groep aan de rook van e-sigaretten en een derde groep werd ter controle nergens aan blootgesteld. Vervolgens werden onder andere de grootte van hun testikels, de verschillen in hun stresshormonen en de hoeveelheid zaad in het sperma gemeten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kleinere ballen

De uitslagen van het onderzoek laten zien dat er echt merkbare verschillen zijn als gevolg van de blootstelling aan rook van e-sigaretten. De ballen van de ratten die werden blootgesteld aan de e-sigarettenrook, waren significant kleiner. Ook was duidelijk te zien dat er minder zaad zat in het sperma van de ratten die waren blootgesteld aan de rook van het vapen. Toch blijken de geslachts- en voortplantingsorganen van de ratten onder invloed van normale sigarettenrook het meest te zijn aangetast. Normaal roken blijft dus, ook volgens dit nieuwe onderzoek, het allerslechtst voor je.

Ster advertentie
Ster advertentie