Up 2 Date

Vier congresvrouwen van kleur die bekendstaan als 'The Squad' zijn herkozen

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Vier congresvrouwen van kleur die bekendstaan als 'The Squad' zijn herkozen

De vier congresleden Ilhan Omar uit Minnesota, Alexandria Ocasio-Cortez uit New York, Rashida Tlaib uit Michigan en Ayanna Pressley uit Massachusetts zijn herkozen. De vier Democraten, allemaal vrouwen van kleur en jonger dan 50, staan ook wel bekend als 'The Squad'. "Ons zusterschap is veerkrachtig", lieten de dames na hun winst weten op social media.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Huis van afgevaardigden

Naast de presidentsverkiezingen, vinden in de Verenigde Staten ook verkiezingen voor een nieuw parlement plaats. Om de twee jaar wordt het hele Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat verkozen. Inmiddels is duidelijk dat de Democraten opnieuw de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben. Naast The Squad is ook Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, met een overweldigende meerderheid herkozen.

The Squad

The Squad zet zich sinds het aantreden in het Huis van Afgevaardigden in voor een jongere, meer diverse generatie politici. De wetgevers hebben met hun linke en progressieve standpunten een enorme aanhang gekregen, maar ook geleid tot woede bij president Donald Trump. Volgens hem zouden de vier congresvrouwen Amerika haten. Hij liet via Twitter weten dat ze terug moesten gaan naar de "totaal verwoeste en van misdaad vergeven landen waar ze vandaan komen, om daar bij te dragen aan de opbouw van deze landen, in plaats van de geweldige Amerikanen te vertellen hoe die hun land moeten regeren."

AOC

De meest spraakmakende persoon uit de groep is Alexandria Ocasio-Cortez, vaak AOC genoemd. De 31-jarige vrouw, die bij haar aantreden de jongste vrouwelijke Amerikaanse congreslid ooit was, heeft een leger van loyale aanhangers en wordt vaak naar voren geschoven als toekomstig presidentskandidaat. Haar populariteit heeft ze onder meer te danken aan haar strijd tegen raciale en economische ongelijkheid.

Er zijn ook mensen die haar liever uit het Huis zien gaan. Zo steunde een aantal machtige personen uit de financiƫle sector van de VS een campagne tegen Alexandria Ocasio-Cortez. Ondanks de goed gefinancierde oppositie is Ocasio-Cortez toch herkozen. In een tweet bedankt ze de New Yorkse wijken The Bronx en Queens voor hun stemmen en vertrouwen: "Ondanks de miljoenen die tegen ons zijn uitgegeven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie