Naar homepage
Up 2 Date

Brits koningshuis had tot minimaal eind jaren zestig racistisch personeelsbeleid

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Brits koningshuis had tot minimaal eind jaren zestig racistisch personeelsbeleid

Buckingham Palace ligt wederom onder vuur. Het Britse koningshuis werd eerder al beschuldigd van racisme, maar uit nieuwe documenten, die ontdekt zijn in het Nationaal Archief, blijkt dat medewerkers met een migratieachtergrond tot minimaal het einde van de jaren zestig geen administratieve functies mochten uitvoeren van koningin Elizabeth. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Alleen werken als bedienden

Uit de documenten blijkt dat een financieel directeur van het Britse koningshuis in 1968 het personeel meedeelde dat het geen gewoonte is om mensen met een migratieachtergrond aan te stellen voor administratieve functies. Wel mochten ze als bedienden werken. Uit het onderzoek van The Guardian blijkt overigens dat het Britse koningshuis in de jaren 90 wel etnische minderheden in dienst had, maar dat er daarvóór geen gegevens over de etnische achtergronden van het personeel zijn bijgehouden.

Queen's Consent

The Guardian doet al langer onderzoek naar Buckingham Palace en kwam er onder meer achter dat er een geheimzinnig parlementaire procedure bestaat, die Queen's consent genoemd zou worden. Deze procedure stelt de koninklijke familie in staat om in het geheim Britse wetten te beïnvloeden. Volgens het Britse koningshuis is dit "slechts een formaliteit".

Vrijgesteld van discriminatie

Het is niet bekend of deze procedure ook werd ingezet bij de onderhandelingen over controversiële wetten omtrent discriminatie op basis van geslacht en ras. Zo blijkt uit de documenten dat Britse ministers sinds de jaren 60 hebben geprobeerd om het weigeren van sollicitanten op basis van ras, etniciteit en geslacht illegaal te maken, maar koningin Elizabeth en haar hofhouding zijn al decennialang vrijgesteld van deze gelijkheidswetten.

Dit houdt in dat iemand die gediscrimineerd wordt door het Britse koningshuis nagenoeg geen mogelijkheid heeft om een klacht in te dienen. Deze vrijstelling geldt volgens The Guardian nog steeds en het koningshuis heeft ook niet ontkend dat dit niet het geval is, maar zegt wel dat er een procedure is voor het afhandelen van klachten over discriminatie.

Diversiteitsbeleid

Buckingham Palace wordt al langer bekritiseerd vanwege vermeende racistische en discriminerende uitlatingen van leden van het koningshuis. Zo zouden sommige mensen bezorgd zijn over de huidskleur van Archie, de zoon van prins Harry en Meghan Markle. Het koningshuis zou inmiddels werken aan een diversiteitsbeleid en het personeel vragen naar hun ervaringen met vooroordelen binnen het koningshuis.

Ster advertentie
Ster advertentie