Up 2 Date

Nieuwe Europese wetgeving maakt huis bezitten nóg duurder

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nieuwe Europese wetgeving maakt huis bezitten nóg duurder

Om aan een huis te komen in Nederland is zeker niet gemakkelijk, maar wordt nu zelfs nóg moeilijker. Huiseigenaren zijn straks namelijk honderden euro's meer kwijt aan taxaties door een nieuwe Europese richtlijn.

Nieuwe Europese richtlijnen

De nieuwe richtlijn verplicht namelijk dat huiseigenaren voor iedere nieuwe hypotheek of wijziging van een bestaande hypotheek een nieuw taxatierapport laten maken. Dit terwijl dit hen geen enkel voordeel oplevert. Die conclusies trekt de Vereniging Eigen Huis (VEH). Zij roepen De Nederlandsche Bank (DNB) op om zich hard te maken voor Nederlandse huiseigenaren.

Hoge kosten

Volgens de VEH kan een fysiek taxatierapport flink in de kosten oplopen, vaak tot wel 500 euro. De taxateur meet voor de eigenaar het hele huis op en beoordeelt vervolgens de waarde. Als dit straks voor elke hypotheekwijziging nodig is, loopt de rekening dus enorm snel op. Aangezien je hier als huiseigenaar helemaal niets aan hebt, is er sprake een "disproportioneel zware maatregel", aldus de VEH.

Onnodige lasten

Aan RTL Nieuws vertelt een woordvoerder van VEH dat deze nieuwe richtlijn een klap in het gezicht is voor alle huiseigenaren in Nederland. "Omdat je dit straks voor elke hypotheekwijziging, hoe klein die ook is, opnieuw moet laten doen, kan je dit naar verloop van jaren heel veel geld kosten. Maar aan die rapporten heb je niets en al die extra taxaties gaan tot vertragingen leiden."

Ster advertentie
Ster advertentie