Up 2 Date

Onderwijsminister Wiersma introduceert nieuwe aanpak tegen pesten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Onderwijsminister Wiersma introduceert nieuwe aanpak tegen pesten

Onderwijsminister Dennis Wiersma wil met een nieuwe aanpak pesten op school moeilijker maken. Dit vertelt hij aan De Telegraaf. Uit grootschalig onderzoek blijkt dat getreiter in lokalen en op het schoolplein maar niet wil afnemen.

Nieuwe regels

De onderwijsminister komt met een aantal nieuwe regels. Zo moeten scholen voortaan ernstige incidenten zoals geweld en wapenbezit melden aan de onderwijsinspectie. Verder krijgt de onderwijsinspectie de mogelijkheid om diepgravender onderzoek te doen naar de sociale veiligheid op scholen en er komt een onafhankelijk meldpunt waar ouders én leerlingen misstanden kunnen melden.

Sancties

Houden scholen zich niet aan deze nieuwe regels? Dan volgen er sancties. "Ze kunnen straks eerder te boek komen te staan als 'zwakke school'. Als scholen consequent laten zien dat er geen verbetering komt, dan kan in het uiterste geval hun financiering worden stopgezet." Verder wil de minister dat de overheid ingrijpt als scholen geen pestprotocol hebben of misstanden niet registreren. "Pesten gaat door merg en been en heeft vaak gevolgen voor de rest van je leven."

Pestcijfers verbeteren niet

Volgens Wiersma zijn deze extra maatregelen hard nodig. "Hoewel veel scholen hier gelukkig wel veel aandacht voor hebben, blijft het feit dat de landelijke pestcijfers gewoon niet verbeteren. Leraren melden dat 'de straat', mede door corona, steeds vaker de school in komt. Dat een ruzie, die buiten school is ontstaan, zich in de lokalen voortzet."

Ster advertentie
Ster advertentie