Up 2 Date

Ministerie doet aangifte tegen Spoedtest.nl wegens verdenking van fraude

foto: Ter illustratie: ANP
  1. Newschevron right
  2. Ministerie doet aangifte tegen Spoedtest.nl wegens verdenking van fraude

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft aangifte gedaan tegen de grootste commerciële aanbieder van coronatests in Nederland. Spoedtest.nl wordt verdacht van het verstrekken van valse vaccinatiebewijzen. Het bedrijf heeft geen toegang meer tot het CoronaCheck-systeem en kan geen afspraken meer inplannen voor Testen voor Toegang.

Sterke vermoedens

Het Ministerie heeft 'sterke vermoedens' dat de commerciële organisatie zich schuldig heeft gemaakt aan het uitgeven van valse vaccinatiebewijzen. Medewerkers zouden misbruik hebben gemaakt van een systeem waarmee artsen zelf vaccinaties in CoronaCheck kunnen registreren. Die mogelijkheid werd ingesteld nadat er veel problemen waren met de datakoppeling tussen huisartssystemen en CoronaCheck.

''We streven ernaar om zo veel mogelijk frauduleus uitgegeven vaccinatiebewijzen te blokkeren'', laat een woordvoerder van het ministerie weten volgens de NOS. Er is aangifte gedaan bij de politie, die de zaak ’heel serieus’ neemt. Ook de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is op de hoogte gesteld.

Drastische beslissing

Rasmus Emmelkamp, directeur van Spoedtest.nl, heeft aangegeven de drastische beslissing van het ministerie te betreuren. De directeur laat in een reactie weten de beschuldigingen te ontkennen en mee te werken aan het onderzoek.

''De testaanbieder zal er alles aan doen om het onderzoek van het VWS goed te laten verlopen en aan te tonen dat de vermoedens betreft het uitsturen van valse vaccinatiebewijzen, volledig ongegrond zijn'', laat Emmelkamp weten aan NU.nl.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

100 locaties

Spoedtest.nl is sinds het begin van de coronapandemie een van de vele commerciële aanbieders van Testen voor Toegang. Het is met 100 locaties de grootste van Nederland. Een bedrijf als Spoedtest.nl mag als testbedrijf geen bewijzen van vaccinatie afgeven. Het is de eerste keer dat een volledig bedrijf ervan wordt beschuldigd gefraudeerd te hebben. Eerder zijn al wel individuele medewerkers van testaanbieders en vaccinatiestraten op non-actief gesteld vanwege fraude.

Ster advertentie
Ster advertentie