Up 2 Date

Japan herdenkt Hiroshima 75 jaar na atoomaanval: "Stop met kernwapens"

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Japan herdenkt Hiroshima 75 jaar na atoomaanval: "Stop met kernwapens"

Het is vandaag precies 75 jaar geleden dat de atoombom Little Boy op 6 augustus 1945 op Hiroshima werd gegooid. Daarbij kwamen in één klap maar liefst 78.000 mensen om het leven. Het dodental bleef door de na-effecten sterk stijgen. In Hiroshima werd de atoomaanval vanochtend herdacht.

Herdenking

De herdenking was dit jaar niet zo grootschalig als normaal door de coronacrisis. Vorig jaar kwamen er zo'n 50.000 mensen naar de Hiroshima Peace Memorial Ceremony, dit jaar werd het door enkele overlevenden, diplomaten en politici bijgewoond op veilige afstand. Om 08.15 uur lokale tijd werd er een minuut stilte gehouden. Op dit tijdstip werd namelijk de atoombom door de Amerikanen op Hiroshima gegooid.

Stoppen met kernwapens

Japan is het enige land dat ooit een atoomaanval meemaakte. De Japanse premier Shinzo Abe, die zelf fel tegen atoomwapens is, riep tijdens zijn speech de internationale gemeenschap op om kernwapens te verbieden.

"Als het enige land dat ooit de schade van een atoomaanval meemaakte, is het onze plicht om bij te dragen aan een wereld zonder kernwapens."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Waarom is dit gebeurd?

Terwijl de Tweede Wereldoorlog in Europa voorbij was, bleef de strijd in Azië doorgaan. Zo hield Japan delen van Zuidoost-Azië bezet. De atoombommen op Hiroshima en Nagasaki hadden voor de Verenigde Staten het doel om een volledig einde te maken aan WO II.

Het dodental liep tegen het einde van het jaar 1945 uiteindelijk op tot 140.000. In de volgende jaren zou dat aantal alleen maar stijgen door de na-effecten van de straling. Kanker werd de belangrijkste doodsoorzaak, ook was er een stijging te zien in het aantal miskramen bij overlevenden. Volgens een onderzoek uit 2004 van de gemeente Hiroshima kostte de atoombom uiteindelijk aan maar liefst 237.062 mensen het leven.

De stad Nagasaki werd drie dagen later gebombardeerd. Daarbij kwamen meer dan 70.000 mensen om het leven.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie