Naar homepage
Up 2 Date

Eerste Maori-vrouw als minister van Buitenlandse Zaken in Nieuw-Zeeland

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Eerste Maori-vrouw als minister van Buitenlandse Zaken in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft voor het eerst een Maori-vrouw aangenomen als minister van Buitenlandse Zaken. Het parlement van het land staat bekend als een van de meest inclusieve ter wereld.

Tatoeage

Nanaia Mahuta, zoals de kersverse minister heet, is Maori. Op haar kin draagt ze sinds 2016 een moko kauae, een traditionele tatoeage. Daarmee werd ze de eerste vrouw in het parlement met een moko kauae.

Mahuta was al parlementslid en minister, maar krijgt nu de belangrijke promotie naar minister voor Buitenlandse Zaken. Ze is de eerste vrouw in deze functie.

Bevoorrecht

Aan nationale radiozender Radio New Zealand vertelt ze dat ze blij is met de nieuwe functie: "Ik voel me bevoorrecht om het gesprek in het buitenland te mogen leiden." Journalist Rukuwai Tipene-Allen vertelt aan Māori Television waarom het zo belangrijk is dat Mahutu verkozen is tot minister van Buitenlandse Zaken. "Het eerste gezicht dat mensen op een internationaal niveau gaan zien, spreekt, klinkt en ziet er Māori uit. Het gezicht van Nieuw-Zeeland is dat van een oorspronkelijke bewoonster."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Maori

De Maori zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Met de komst van de westerse kolonisatoren werden ze in korte tijd op een onrechtmatige manier van een groot deel van hun bezittingen beroofd. Daarnaast stierf een groot gedeelte van de bevolking door oorlog en ziektes die de kolonisatoren uit Europa meenamen. Tegenwoordig vormen de Maori nog ongeveer 15 procent van de bevolking.

Diversiteit

Het Nieuw-Zeelandse parlement bestaat voor bijna de helft uit vrouwen. Dat is een stuk hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 25 procent. Daarnaast behoort zo'n 10 procent van het parlement tot de LGBTQ-community.

Premier Jacinda Ardern is trots op de diversiteit in haar kabinet. "Zij reflecteren het Nieuw-Zeeland dat op hen gestemd heeft."

Ster advertentie
Ster advertentie