Up 2 Date

Discussie in Frankrijk nadat Omar Sy gebrek aan aandacht voor oorlog in Afrika aankaart

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Discussie in Frankrijk nadat Omar Sy gebrek aan aandacht voor oorlog in Afrika aankaart

In Frankrijk is een nationale discussie losgebarsten na verschillende uitspraken van Omar Sy in een interview met de krant Le Parisien. De Lupin-acteur kaart in het interview het gebrek aan aandacht in Frankrijk voor oorlogen die verder weg plaatsvinden. Daarbij heeft hij het vooral over oorlogen in Afrika.

'Ik was niet verrast'

Sy vindt het voornamelijk betreurenswaardig dat Fransen zich wel bekommeren over het lot van de Oekraïners, maar niet over die van mensen in Afrika. "Ik ben verbaasd dat mensen nu zo geraakt worden. Als het in Afrika gebeurt, raakt het je dan minder?" De Fransman voegt eraan toe dat de oorlog in Oekraïne geen verrassing is voor hem. "Ik was niet heel verrast. Ik heb familie in Afrika. Ik weet dat er altijd kinderen in oorlogstijd leven en dat gezinnen verwoest worden."

Positieve reacties

Sy krijgt veel bijval van mensen die lovend zijn over het interview met Le Parisien. Zo vinden velen het een verademing dat een bekende Fransman zich uitspreekt over dit probleem. De Franse journalist Laurent Neumann reageerde tijdens het journaal van de Franse nieuwszender BFMTV op de uitspraken van de acteur. "Wat mij irriteert, is niet wat Omar Sy zei. Wat me irriteert, is dat dat controversieel zou zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Controversieel

Ondanks dat er geen woord gelogen is aan de uitspraken van Sy, bleken ze toch controversieel te zijn in Frankrijk. Zo vinden sommige politici dat de acteur zich ondankbaar opstelt en dat hij lijkt te suggereren dat Fransen niets met Afrika hebben.

Gisteravond besloot Sy in de talkshow te reageren op alle commotie die is ontstaan sinds zijn uitspraken. "Het is niet wat er gezegd wordt, maar wie het zegt. Ik weiger mezelf te rechtvaardigen, omdat ik niemand iets verschuldigd ben. Ik ben Frans!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie