Up 2 Date

Human Rights Watch noemt reactie op oorlog Oekraïne "dubbele standaard"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Human Rights Watch noemt reactie op oorlog Oekraïne "dubbele standaard"

Volgens Human Rights Watch (HRW) legt de reactie op de Russische invasie van Oekraïne de “dubbele standaarden” van de meeste EU-landen bloot. Dat zei de mensenrechtenorganisatie tijdens de presentatie van hun jaarrapport: "Alle landen zouden dezelfde mate van solidariteit moeten tonen voor de vele mensenrechtencrises wereldwijd en niet alleen wanneer het hun belangen dient."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kracht

HRW stelt tegelijkertijd dat het wijdverbreide verzet tegen de Russische invasie van Oekraïne ook de kracht van een eensgezind antwoord op mensenrechtenschendingen toont. De wereldwijde mobilisatie rond Oekraïne herinnert HRW aan het “buitengewone potentieel” van regeringen wanneer ze op wereldschaal verantwoordelijkheid nemen voor mensenrechten.

Andere conflicten

Volgens de mensenrechtenorganisatie zouden overheden dit soort strategieën ook moeten volgen voor andere conflicten in de wereld. De lijst van landen waar volgens onderzoek van HRW in 2022 de mensenrechten werden geschonden, is namelijk lang. De organisatie noemt bijvoorbeeld de situatie in Iran, Afghanistan en China. Ook is er volgens HRW onvoldoende solidariteit voor de crises rondom de Syrische, Afghaanse, Palestijnse en Somalische vluchtelingen.

Ster advertentie
Ster advertentie