Naar homepage
Up 2 Date

Trump erkent nederlaag verkiezingen in videotoespraak

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Trump erkent nederlaag verkiezingen in videotoespraak

In een eerste tweet na zijn schorsing van Twitter, laat president Trump in een videotoespraak weten zich neer te leggen bij zijn verlies. Ook spreekt hij zich uit over de bestorming van het Capitool. "Zoals alle Amerikanen ben ik verontwaardigd over het geweld, de wetteloosheid en de chaos."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Jullie zullen boeten'

Trump zegt dat hij na de eerste berichten over de bestorming van het Capitool onmiddellijk de Nationale Garde en federale troepen had ingezet om het Amerikaanse parlementsgebouw te beschermen en de indringers te verdrijven. "De demonstranten die geïnfiltreerd zijn in het Capitool hebben de democratie geschonden. Aan degenen die zich schuldig maakten aan geweld en verwoesting: jullie vertegenwoordigen ons land niet. En aan degenen die de wet overtraden: jullie zullen boeten."

Verkiezingen

De Amerikaanse president hield maandenlang vol dat de verkiezingen van hem waren gestolen. Toch erkent hij zijn verlies. "Het waren intense verkiezingen en de emoties zijn hoog opgelopen. Maar nu moeten we even afkoelen. De rust moet wederkeren." Trump zegt dat hij alle juridische wegen heeft afgelegd om de verkiezingsresultaten aan te vechten en zo de Amerikaanse democratie te verdedigen: "Mijn enige doel was om de integriteit van het stemmen te verzekeren."

Nu het Congres Joe Biden officieel tot winnaar van de verkiezingen heeft uitgeroepen, legt Trump zich daarbij neer. "Mijn focus ligt nu op het zorgen dat de machtsoverdracht soepel en ordelijk verloopt. Dit moment roept op tot verzoening en het helen van de wonden." Hij sluit zijn speech af door te zeggen dat het de grootste eer van zijn leven was om de Verenigde Staten te dienen. "En aan al mijn geweldige aanhangers: ik weet dat jullie teleurgesteld zijn, maar ik wil ook dat jullie weten dat onze reis pas net is begonnen."

Inauguratie

Joe Biden wordt op 20 januari beëdigd als 46e Amerikaanse president. De inauguratie wordt dit jaar wel anders dan anders. De ceremonie wordt een stuk soberder. Zo wordt er geen traditionele parade gehouden en is er geen publiek welkom. Biden zal wel een toespraak houden en samen met aanstaande vicepresident Kamala Harris de eed afleggen.

Ster advertentie
Ster advertentie