Up 2 Date

Undercoverafdeling van de politie onder vuur na kritische rapporten

foto: ter illustratie - Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Undercoverafdeling van de politie onder vuur na kritische rapporten

De undercoverafdeling van de politie, ook wel bekend als Werken Onder Dekmantel (WOD), ligt onder vuur. De politie maakt vandaag bekend dat de afdeling in de huidige vorm zal verdwijnen en vervangen zal worden. Na misstanden binnen de afdeling waren er al maatregelen genomen, maar volgens de politie zijn die "onvoldoende toekomstbestendig".

Kritische rapporten

Over de undercoverafdeling zijn verschillende kritische rapporten naar buiten gebracht. Betrokkenen gaven daarin volgens NU.nl aan dat er een "giftige en manipulatieve werksfeer" heerste. De Inspectie voor Justitie en Veiligheid zegt dat er daardoor gevaarlijke situaties zijn ontstaan.

Zo deed de speciale commissie-Brouwer onderzoek naar een voorval binnen de afdeling waarbij een medewerker zelfmoord pleegde. De commissie concludeerde dat zijn overlijden samenhing met het werk van de undercoveragent. Volgens experts was er te weinig aandacht voor de zorgwekkende signalen die de medewerker gaf.

Undercoverafdeling onmisbaar

Volgens politiechef Oscar Dros van de Landelijke Eenheid is een undercoverafdeling onmisbaar in de strijd tegen de zware georganiseerde criminaliteit. Hoe de nieuwe organisatie er precies uit gaat zien, is nog onduidelijk, maar het is in ieder geval zeker dat het welzijn van medewerkers centraal moet komen te staan. Het Openbaar Ministerie zal het huidige team helpen de lopende werkzaamheden "zo snel mogelijk op een verantwoorde en gecontroleerde manier geleidelijk afbouwen".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie