Up 2 Date

YousToub over exposers op Telegram: "Doe iets nuttigs, hier maak je mensen mee kapot"

  1. Newschevron right
  2. YousToub over exposers op Telegram: "Doe iets nuttigs, hier maak je mensen mee kapot"

Exposen op Telegram, het is een steeds bekender wordend fenomeen. Roel en Nisrine van Mashup duiken de wereld van exposen in en spreken met slachtoffer Ouahiba en FunX-presentator Youssef over deze beruchte Telegram-groepen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Exposen

Op Telegram zijn er veel verschillende exposed-groepen met duizenden leden. In deze groepen worden er naaktfoto's gepost van meisjes of foto's waarop ze schaars gekleed zijn. Bij deze foto's worden hun telefoonnummers en social media-accounts gedeeld. Sommige van deze meisjes zijn minderjarig.

Familie

Het delen van naaktfoto's en het zogenaamde slutshamen is niets nieuws. Maar bij deze Telegram-groepen gaat het vooral om meisjes met een Marrokaanse of Turkse afkomst. En op deze meiden is de impact groter, omdat het de eer van de hele familie schaadt. Zo legt YousToub uit: "Je vertegenwoordigt je familienaam. Je hebt dan zogenaamd schande aan je familie gebracht."

Hoer

Ook Ouahiba kan daar over meepraten. Haar verhaal ging viral, nadat ze op Facebook een video deelde over de gevolgen van de naaktfoto's die haar ex-vriendje drie jaar geleden online gooide. Zij en haar familie hebben al jaren last van de gebeurtenis.

"Vrienden wilden niet meer met mij omgaan, omdat zij dan ook als hoer gezien werden. Er werd zelfs naar mijn baas gebeld om te vragen waarom hij mij nog in dienst had. Ze zeiden dat ik de naam van de zaak verpestte."

Taboe

Een anoniem slachtoffer vertelt in Mashup dat zij om hele andere redenen werd exposed. Ze had namelijk een slachtoffergroep opgericht, maar werd daardoor ook als hoer bestempeld. Het leidde zelfs tot doodsbedreigingen. Het anonieme meisje vraagt zich af waarom mensen dit doen. Want is het ook niet taboe om naar die naaktfoto's te kijken?

"Als ik dat vraag, zeggen ze dat ze er niet naar kijken, maar alleen exposen."

Mensen kapotmaken

En dat is nogal hypocriet, als je het YousToub vraagt. Hij heeft een boodschap voor iedereen die zich bezighoudt met exposen:

"Je moet even goed in de spiegel kijken: is dit wel een manier om een boodschap over te brengen? Of is het gewoon een rare drang om mensen aan te pakken. Ik denk dat je dan een hobby moet gaan zoeken, ga voetballen. Of help je ouders. Doe iets dat nuttig is in plaats van dit soort dingen. Hier maak je alleen maar mensen mee kapot."

Stop shaming

Of het nou gaat om intieme beelden of dansvideo’s op TikTok, door expose-accounts wordt het leven van veel jonge slachtoffers kapotgemaakt. De effecten van online shaming zijn verschrikkelijk en hebben bovendien vaak een lange nasleep. Het is tijd dat dit ophoudt. Wat jij kunt doen? Rapporteer ongewenst verspreide beelden en deel ze niet!

Lees meer verhalen hierover op funx.nl/stopshaming.

Ster advertentie
Ster advertentie