Up 2 Date

Burgemeester Halsema: "Peter R. de Vries vecht voor zijn leven"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Burgemeester Halsema: "Peter R. de Vries vecht voor zijn leven"

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft dinsdagavond in een persconferentie een update gegeven over de situatie van Peter R. de Vries. Zijn situatie blijft onveranderd. "Op dit moment weten we alleen dat hij zwaargewond is en vecht voor zijn leven. Meer kan ik u nu niet melden", zei Halsema tijdens de persconferentie. "Ons medeleven gaat uit naar zijn familie en vrienden."

Update woensdag 7 juli 11:16
De politie heeft laten weten dat twee verdachten vrijdag worden voorgeleid bij de rechter-commissaris. Zij zitten nu in volledige beperking en mogen dus alleen contact hebben met hun advocaat. Het gaat om een 35-jarige Poolse man woonachtig in het Gelderse Maurik en een 21-jarige Rotterdammer. De derde verdachte, een 18-jarige Amsterdammer, is vandaag vrijgelaten en is geen verdachte meer.

'Een nationale held'

Halsema liet zich tijdens de persconferentie lovend uit over de misdaadverslaggever. "Peter R. de Vries is voor ons een nationale held, een zeldzaam moedige journalist", zei ze.

"Onvermoeibaar op zoek naar gerechtigheid, volstrekt onafhankelijk en vrij van geest. Hij komt op voor mensen in nood: voor de ouders van een vermoord kind of mensen die ten onrechte zijn veroordeeld. Hij is nog lang niet klaar. Vandaag blijkt de gerechtigheid ook in ons land ver te zoeken. Dit is een brute, laffe misdaad."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vluchtauto

Bij de persconferentie was ook politiechef Frank Paauw aanwezig. Die vertelde dat er drie verdachten zijn aangehouden voor het neerschieten van de misdaadverslaggever. De politie kreeg "al snel zicht op een vluchtauto" door informatie van omstanders en camerabeelden uit de Lange Leidsedwarsstraat, waar Peter R. de Vries werd neergeschoten. Dat gebeurde rond 19.30 uur, nadat hij na een live uitzending van RTL Boulevard terugliep naar zijn auto.

Klemgereden op de A4

Twee verdachten, onder wie de vermoedelijke schutter, werden op de A4 bij Leidschendam aangehouden. Dit nadat hun auto werd klemgereden door de politie. In Amsterdam-Oost werd nog een derde verdachte aangehouden.

Ster advertentie
Ster advertentie