Up 2 Date

Politieagent vrijgesproken in zaak rondom dood Breonna Taylor (26)

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Politieagent vrijgesproken in zaak rondom dood Breonna Taylor (26)

De Amerikaanse politieagent Hankinson is vrijgesproken in de rechtszaak rondom Breonna Taylor (26). De onschuldige zwarte vrouw werd twee jaar geleden doodgeschoten tijdens een drugsinval. Hankinson werd niet aangeklaagd voor de onterechte dood van Breonna, maar voor 'het in gevaar brengen van haar buren', omdat zijn kogels ook een andere woning raakten.

Onschuldig

De politie was tijdens de inval twee jaar geleden op zoek naar de ex-vriend van Taylor. Haar nieuwe vriend dacht op dat moment dat er werd ingebroken en opende het vuur op de politie. Daar raakte een agent bij gewond. Agent Hankinson schoot minimaal tien keer terug, omdat hij dacht dat zijn collega's zwaar onder vuur lagen. De onschuldige Taylor lag op dat moment onbewapend in bed en werd geraakt door de kogels.

De familie van Taylor spande een civiele rechtszaak aan tegen de stad Louisville. De nabestaanden ontvingen een schadevergoeding van twaalf miljoen dollar. Ook kwamen er in de stad strengere regels voor huiszoekingsbevelen. De betrokken agenten werden niet veel later ontslagen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onbegrip

Hankinson is de enige agent die vervolgd werd voor de gebeurtenissen rondom het drama. Er is in Amerika veel woede over de manier waarop dit gebeurt, omdat hij terechtstond voor 'het in gevaar brengen van de buren' en niet voor de moord op Taylor. Nu blijkt dat de oud-agent ook daarvoor is vrijgesproken, heerst er veel onbegrip binnen de zwarte community.

Het overlijden van Taylor, George Floyd en andere zwarte Amerikanen door politiegeweld leidde in 2020 wereldwijd tot Black Lives Matter-protesten tegen racisme.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie