Up 2 Date

Historisch vredesoverleg tussen Taliban en Afghaanse regering begonnen

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Historisch vredesoverleg tussen Taliban en Afghaanse regering begonnen

Vertegenwoordigers van de Afghaanse regering en de Taliban zijn zaterdag begonnen aan onderhandelingen die vrede moeten brengen in het land dat al jaren wordt verscheurd door geweld. In Doha, de hoofdstad van Qatar ontmoetten delegaties elkaar voor de start van de officiële gesprekken.

'kansen met beide handen aanpakken'

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en de speciale Amerikaanse gezant voor Afghanistan Zalmay Khalilzad waren bij de bespreking aanwezig. Pompeo riep de partijen op "de kansen met beide handen aan te pakken om veiligheid te garanderen, niet alleen voor deze maar ook voor de komende generaties, voor uw kinderen maar ook uw kleinkinderen". Sjeik Mohammed ben Abderrahman Al-Thani, minister van Buitenlandse Zaken van Qatar, was gastheer bij het gesprek. Zijn land zal er volgens hem alles aan doen om de onderhandelingen te steunen. Uiteindelijk moet er een overeenkomst uitrollen met de regel "geen winnaars en geen overwonnenen".

opstandelingen vrijlaten

De Taliban spraken in februari in Qatar met de VS af bereid te zijn te onderhandelen als ongeveer 5000 opgepakte opstandelingen zouden worden vrijgelaten. Los daarvan sloot Washington toen ook een akkoord met de regering in Kabul, waarin op vredesgesprekken en terugtrekking van de Amerikaanse en andere internationale troepen werd aangestuurd. De recente vrijlating van de laatste gevangen Talibanleden zorgden ervoor dat de onderhandelingen konden beginnen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

nog niet enthousiast

De Afghaanse regering is nog niet heel erg enthousiast over de onderhandelingen. De delegatieleider uit Kabul dankte zaterdag wel de Taliban bij de opening in Doha voor het vrijlaten van gevangenen en sprak de hoop uit op een blijvende vrede waar het Afghaanse volk zo naar verlangt. "Deze dag zal herinnerd worden als het eind van het lijden van ons volk." Hij riep op tot een "humanitair staakt-het-vuren" in het hele land. Beide partijen hoeven het niet over alles eens te worden, maar moeten met elkaar in gesprek blijven om alternatieve oplossingen aan te kunnen dragen. Hij riep de Taliban op in te stemmen met een systeem waarin de belangen van iedereen zijn gewaarborgd.

onafhankelijke, islamitische staat

Pompeo ondersteunde de oproep. Hij zei dat hij hoopt dat de rechten van alle Afghanen worden beschermd en er sociale vooruitgang wordt geboekt, onder meer met betrekking tot de rol van vrouwen in het openbare leven. "Welk politiek systeem u kiest, is natuurlijk aan u", voegde hij daaraan toe. De Taliban had als tegenvoorstel dat Afghanistan een onafhankelijk staat moet zijn en in de toekomst een islamitisch bestel moet hebben.

Ster advertentie
Ster advertentie