Up 2 Date

Verbod op honden met te korte snuit: "Maken onschuldige dieren het leven zuur"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Verbod op honden met te korte snuit: "Maken onschuldige dieren het leven zuur"

Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil een houdverbod bewerkstelligen voor honden en katten die door hun uiterlijk lichamelijk lijden. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Verbod

Specifiek gaat het onder meer om mopshonden en katten met dubbelgevouwen oren. Sinds 2014 is er al een verbod op het fokken van deze dieren van kracht. Toch worden de dieren illegaal nog verhandeld en veel mensen hebben ze als huisdier. Daarom wil Adema nu ook het in huis houden en tonen van deze dieren verbieden. Mensen die al een doorgefokt dier hebben, mogen dat houden tot het doodgaat, maar ze mogen in de toekomst geen nieuwe dieren meer aanschaffen.

Ook moet er een vertoningsverbod komen: de dieren mogen dan niet meer vertoond worden is reclames, advertenties en op sociale media. "Het vaak of prominent zien van een bepaalde diersoort vergroot de vraag ernaar", aldus Adema.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Goede bedoelingen'

Adema zegt dat de kwestie hem niet alleen als minister raakt, maar ook als mens. "We maken onschuldige dieren het leven zuur, puur omdat we ze 'mooi' en 'schattig' vinden." Volgens de minister zou geen enkel huisdier moeten lijden onder zijn uiterlijk.

Adema benadrukt dat eigenaars van deze dieren vaak de beste bedoelingen hebben, "maar weten vaak niet dat dieren permanent kunnen lijden onder deze eigenschappen". Honden met een te korte snuit moeten bijvoorbeeld constant happen naar adem. Dierenartsen zien nog steeds veel honden in hun praktijk die door hun korte snuit last hebben van ademhalingsproblemen en andere aandoeningen.

Ster advertentie
Ster advertentie