Naar homepage
FunX

Dit is de donkere kant van de online hondenhandel

foto: Shutterstockfoto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Dit is de donkere kant van de online hondenhandel

Schattig hè, die puppy op de foto? Misschien heb je nu ook veel meer tijd voor een hondje door de coronacrisis, maar denk wel goed na voordat je er eentje koopt. Online vind je talloze advertenties van handelaren die je binnen de kortste tijd een pup beloven. Maar is dat wel betrouwbaar? Danny van NOS Stories dook in de donkere wereld van de hondenhandel en die is alles behalve schattig. Hij vertelde er meer over in Start met Fernando.

Dit is de donkere kant van de online hondenhandel

Puppyfabrieken in Hongarije

Puppy's die je op het internet vindt, kunnen in Nederland gefokt zijn, maar NOS Stories richtte zich vooral op hondjes uit Hongarije. "Daar is de hondenhandel enorm", vertelt Danny. "Dat komt omdat de regels daar minder streng zijn. Het is best wel eng en bizar, want je hebt er veel puppyfabrieken. Veel pups worden daar geboren onder hele slechte omstandigheden en vervolgens naar Nederland vervoerd."

Betrouwbaar of niet?

Websites als puppyplaats.nl of marktplaats.nl staan vol met puppy-advertenties, maar welke aanbieders kan je daadwerkelijk vertrouwen? Danny: "Er staan vaak schimmige teksten in, zoals: 'Deze mooie dame mag direct met haar nieuwe baasje mee naar huis'. Bij dat soort teksten moet je heel voorzichtig zijn. Veel mensen kopen een hond zonder er écht goed over na te denken. Een goede verkoper zou dan zeggen: 'Slaap er nog een nachtje over voordat je straks spijt krijgt.'"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Betrouwbare fokker vs. broodfokker

Zowel bij een betrouwbare fokker als bij een broodfokker worden een vader- en moederhond bij elkaar gebracht om puppy's te maken. Er is echter een cruciaal verschil: een betrouwbare fokker let namelijk veel beter op de moederhond, die meer tijd krijgt om te herstellen na haar zwangerschap.

Bij een broodfokker wordt de moederhond eigenlijk als een soort fokmachine gebruikt. "Ze wordt heel vaak achterelkaar zwanger gemaakt, waardoor haar baarmoeder eigenlijk niet genoeg tijd krijgt om te herstellen", legt Danny uit. Ook zie je bij slechte fokkers vaak dat de puppy's te vroeg bij hun moeder worden weggehaald om snel geld te verdienen. Dat terwijl de moeder heel belangrijk is, omdat de pups daar veel van kunnen leren.

Hond thuisbezorgd

Door de coronacrisis lijken er ook steeds meer bizarre bezorgingen plaats te vinden. Zo kan je je hond als een soort bestelde pizza thuis laten bezorgen. "Dit soort dingen gebeurden al in het verleden, maar verschillende dierenwelzijnsorganisaties maken zich zorgen", vertelt Danny. "Volgens hen is het bezorgen van dieren toegenomen sinds de coronacrisis."

Verschrikkelijke beelden

Danny heeft verschrikkelijke beelden gezien van puppy's die onder slechte omstandigheden opgroeien. Daarom raadt hij iedereen aan om goed te checken waar de pup vandaan komt.

"Als je weet dat de hond uit Oost-Europa komt, weet dan dat het om een pup kan gaan die in zo'n puppyfabriek is opgegroeid. We hebben daarvan beelden gezien. Ze worden daar ontzettend slecht behandeld. Je ziet ze gestrest heen en weer rennen in kleine ruimtes of vastgeketend aan fietskettingen alsof het wilde beren zijn. Het hart van iedere dierenvriend huilt bij het zien van die beelden."

Ster advertentie
Ster advertentie