Up 2 Date

Dodelijke protesten in Colombia: wat is er aan de hand?

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Dodelijke protesten in Colombia: wat is er aan de hand?

In verschillende Colombiaanse steden hebben de afgelopen dagen heftige protesten plaatsgevonden. De demonstraties gingen oorspronkelijk over een wetsvoorstel om de belasting te verhogen, maar ook nu deze wet inmiddels (voorlopig) is teruggetrokken, blijft het onrustig. Bij de protesten zijn zeker zeventien doden en honderden gewonden gevallen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Belastinghervorming

De demonstraties ontstonden op 28 april nadat de Colombiaanse president Ivan Duque bekendmaakte het belastingstelsel te willen hervormen om zo de economische crisis in het land aan te pakken. Het plan was om de belasting te verhogen voor burgers en bedrijven en veel uitzonderingen die nu bestaan te schrappen.

Grote vakbonden hadden kritiek op de voorgenomen belastingverhoging, omdat hiermee vooral arme mensen getroffen zouden worden. De vakbonden riepen Colombianen op om de straat op te gaan en daar werd in grote getale gehoor aan gegeven.

Vernielingen en rellen

In veel grote Colombiaanse steden liepen de protesten de afgelopen dagen uit de hand. Banken en andere gebouwen, zoals het kantoor van de onafhankelijke televisiezender RCN werden bestormd en verschillende standbeelden werden vernield. Ook ontstonden er rellen, waarbij de politie hardhandig optrad.

Met name in Cali, de derde grote stand van Colombia, liepen de demonstraties de afgelopen dagen uit de hand. Daar vielen veel gewonden.

Onvrede

President Duque heeft de wet teruggetrokken en werkt aan een ander plan om de economische crisis aan te pakken. De minister van Financiën besloot vervolgens afgetreden.

Toch blijven de protesten doorgaan. Er heerst in Colombia namelijk veel onvrede over de overheid. Betogers zijn boos over de sociale ongelijkheid in het land, maar ook over het politiegeweld en de de strenge coronamaatregelen die er gelden.

Daarnaast heeft de dood van een 17-jarige demonstrant tot veel ophef geleid. Hij werd tijdens de demonstraties doodgeschoten door een politieman.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Buitensporig geweld

Verschillende mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen over de situatie in Colombia en dan met name over de manier waarop er wordt opgetreden tegen demonstranten. “De Colombiaanse autoriteiten moeten onmiddellijk, onafhankelijk en onpartijdig alle beschuldigingen van buitensporig en onnodig gebruik van geweld tegen demonstranten onderzoeken", zegt Erika Guevara-Rosas, directeur Amerika bij Amnesty International. "Dit geweld heeft geresulteerd in tientallen doden en gewonden, willekeurige detenties, foltering en seksueel geweld, en meldingen van verdwijningen. Colombia moet ook de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid respecteren en ervoor zorgen dat journalisten het nieuws veilig kunnen verslaan."

Ster advertentie
Ster advertentie