Up 2 Date

Amerikaans 9-jarig meisje gearresteerd met pepperspray, agenten geschorst

foto: Bodycambeelden politie Rochester
  1. Newschevron right
  2. Amerikaans 9-jarig meisje gearresteerd met pepperspray, agenten geschorst

In de Amerikaanse stad Rochester in de staat New York zijn meerdere politieagenten geschorst nadat ze pepperspray hebben gebruikt bij de arrestatie van een 9-jarig meisje. Zij zat op dat moment geboeid in een politiewagen. Volgens de politie vond de arrestatie vrijdag plaats na een melding van "familieproblemen".

Pepperspray

De beelden, gemaakt met bodycams, zorgen voor veel ophef in de stad. Er is te zien hoe het meisje erg van streek is en om haar vader roept. Meerdere agenten proberen haar in bedwang te houden en als ze weigert haar voeten in de auto te steken, spuiten ze pepperspray in haar gezicht. Op een gegeven moment zegt een agent: "Je gedraagt je als een kind", waarop het meisje antwoordt met: "Ik bén een kind!"

Let op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

foto: Bodycambeelden politie Rochester

Suïcidaal

Volgens de politie was het meisje suïcidaal en waren er tekenen dat ze zichzelf en haar moeder wilde vermoorden. Ze zou hebben geprobeerd te ontsnappen en daarom zou pepperspray nodig zijn geweest. Het meisje, wiens naam onbekend is, is later naar het ziekenhuis gebracht en inmiddels weer terug bij haar familie.

"Ik ga niet zeggen dat het oké is dat een 9-jarige gepepperspayd wordt. Dat is het niet", zei politiechef Cynthia Herriott-Sullivan later tijdens een persconferentie. "Dat is niet hoe wij zijn als afdeling en we gaan er alles aan doen om er zeker van te zijn dat dit soort dingen niet gebeuren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Simpelweg verschrikkelijk'

Burgemeester Lovely Warren heeft zich uitgesproken over het politieoptreden en noemt het "simpelweg verschrikkelijk". De agenten, hoeveel is onbekend, zijn geschorst totdat intern onderzoek naar de zaak is afgerond. Warren had liever harder opgetreden: "Onze gemeenschap is woedend, en terecht. Helaas kan ik door de wetten in deze staat en vakbondsregels op dit moment geen ingrijpender maatregelen nemen."

Daniel Prude

De politie in Rochester is vaker in het nieuws geweest. Afgelopen september stapte de hele top van het korps op, nadat de 41-jarige Daniel Prude overleed na zijn arrestatie. Ook die zaak leidde tot enorme ophef toen de bodycambeelden naar buiten kwamen. Daniel werd bij zijn aanhouding minutenlang met een zak over zijn hoofd tegen de grond geduwd. Hij belandde daarna in het ziekenhuis en overleed zeven dagen later.

Ster advertentie
Ster advertentie