Danny in Jordanië: De strijd voor vrijheid
- News
- Danny in Jordanië: De strijd voor vrijheid
Jordanië wordt gezien als het meest politiek stabiele land in de Arabische wereld. Toch is er een constante dreiging voelbaar door de oorlogen en onrust in de omliggende landen, zoals Syrië, Irak, Saudi-Arabië en Egypte. In de derde aflevering van 'Danny in Arabistan' ging Danny Ghosen naar Jordanië om erachter te komen hoe het zit met de vrijheid in dit land.
Danny in Arabistan: Aflevering 3
Koning Abdoellah
De grote vraag is: ben je in Jordanië wel of niet vrij? Overal op straat zijn portretten van de koninklijke familie te zien. De vrijheid is volgens vele inwoners te danken aan koning Abdoellah. Danny voelt dat veel inwoners niet alles durven te zeggen op beeld. De vrijheid blijkt toch zijn grenzen te hebben.
''Er is wel vrijheid, maar er zijn beperkingen.''
Satire
Danny bezoekt de redactie van een satirisch tijdschrift, maar ook daar merkt hij dat niet alles is toegestaan. Zo mag er niets worden geschreven over de koning en mogen bepaalde woorden niet uitgesproken worden. De pers moet dus oppassen, want elk woord dat je schrijft kan tegen je worden gebruikt.
''De vrijheid is niet onbegrensd. Maar tegelijkertijd hoeven we ons niet te verstoppen.''
Jihadisme
Het gebrek aan werkgelegenheid is een groot probleem in Jordanië. Het werkloosheidspercentage onder jongeren ligt op 28,8%. Een gevaarlijk gevolg daarvan is dat veel jongeren geen andere mogelijkheid meer zien dan te radicaliseren. Vooral arme mensen worden makkelijk overgehaald om naar Syrië te gaan om te strijden voor IS.
gesneuveld
Danny gaat langs een groep meiden die tips probeert te geven aan ouders van jongeren die sympathiseren met IS. Ook gaat hij langs bij de familie van een IS-strijder. De zoon van het gezin is omgekomen in de strijd. Zijn dood werd door de IS in een video bekendgemaakt, wat het voor de familie extreem moeilijk te verwerken maakt.
''Hij belde ons op om te zeggen dat hij op een missie ging. Hij zei: ''Bid voor me als ik sneuvel. Anders spreek ik jullie daarna weer.'' Hij is gesneuveld.''
Nomadenbestaan
In Jordanië wonen veel Bedoeïenen: Arabieren die een nomadisch bestaan leiden. Traditioneel gezien leefden zij in grotten in de woestijn, maar zij werden verplicht om te verhuizen naar een dorp. Danny gaat op bezoek bij Mohamed, die niet meer als een Bedoeïen leeft, maar zich nog wel traditioneel kleedt voor de toeristen.
''Deze generatie kan onze levenswijze van vroeger niet voortzetten.''
Toerisme
Petra was vroeger het toeristische hart van Jordanië. Voor de oorlog kwamen er 10.000 tot 15.000 mensen per dag naar de historische strijd. Tegenwoordig is het bijna uitgestorven. De angst voor de Arabische wereld is te groot bij toeristen.
''Ze zijn bang voor explosies. Ze vinden het Midden-Oosten eng. Ze denken dat Arabieren terroristen zijn en moslims de boel opblazen.''